Реформа виконавчого провадження: як та кому будуть обмежувати виїзд за кордон

15:59, 23 июля 2021
У процесуальних кодексах відредагують порядок встановлення обмежень виїзду боржників за кордон.
Реформа виконавчого провадження: як та кому будуть обмежувати виїзд за кордон
Джерело фото: yavoriv-info.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада в першому читанні ухвалила за основу реформу виконавчого провадження. Мова йде про законопроект № 5660 від 14.06.2021 «Про примусове виконання рішень».

Його підготували на заміну наступним чинним законам:

- «Про виконавче провадження»;

- «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів»;

- «Про введення мораторію на примусову реалізацію майна»;

- «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу».

Між інших питань законопроект регулює порядок встановлення обмеження виїзду за кордон.

Такі обмеження будуть встановлюватися в наступному порядку.

Виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право встановлювати тимчасове обмеження у праві виїзду боржника фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України. 

У разі невиконання боржником зобов’язань, покладених на нього рішенням, виконавець має право звернутися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов’язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів. 

У разі невиконання протягом двох місяців з дня відкриття виконавчого провадження боржником рішення, за яким сума стягнення перевищує двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, рішення про відшкодування збитків та шкоди, завданих внаслідок кримінального чи адміністративного правопорушення, каліцтва або іншого ушкодження здоров’я, а також у зв’язку із втратою годувальника або постанови у справі про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції), а також в інших випадках державний виконавець виносить постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника – фізичної особи або керівника боржника – юридичної особи у праві виїзду за межі України, яка затверджується керівником органу державної виконавчої служби, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, не пізніше наступного робочого дня з дня її винесення.

Приватний виконавець в цих же випадках може винести постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника – фізичної особи або керівника боржника – юридичної особи у праві виїзду за межі України, яка підлягає погодженню керівником структурного підрозділу територіального органу Міністерства юстиції України, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері примусового виконання рішень на території виконавчого округу приватного виконавця, або звернутись до суду за встановленням такого обмеження. 

Постанова приватного виконавця про встановлення тимчасового обмеження боржника – фізичної особи або керівника боржника – юридичної особи у праві виїзду за межі України підлягає погодженню не пізніше наступного робочого дня з дня її отримання. 

Виконавець також виносить вмотивовані постанови про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України:

- до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

- у разі невиконання боржником без поважних причин рішення, яке не може бути виконано без участі боржника;

- у разі повторного невиконання боржником рішення про відібрання дитини;

- у разі повторного невиконання без поважних причин боржником рішення.

Відповідні зміни будуть внесені і в процесуальні кодекси.

В першу чергу змінам піддадуть Господарський процесуальний кодекс.

Так, ухвали Господарського суду щодо тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України та скасування тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України можна буде оскаржити в апеляційному порядку окремо від рішення суду першої інстанції.

Тимчасове обмеження фізичної у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як виключний захід забезпечення виконання судового рішення.

Тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України також буде застосовуватися для забезпечення позову.

Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням або керівником юридичної особи, яка є боржником - за невиконаним нею судовим рішенням, рішенням інших органів (посадових осіб) на строк до повного виконання такого судового рішення.

Ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена за поданням державного або приватного виконавця. Суд за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби або офісу приватного виконавця негайно розглядає таке подання без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного (приватного) виконавця.

Суд, що постановив ухвалу про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може скасувати відповідне тимчасове обмеження фізичної особи за вмотивованою заявою боржника.

Суд розглядає заяву про скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України у десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням сторін та інших заінтересованих осіб за обов’язкової участі державного (приватного) виконавця.

За результатами розгляду заяви про скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України постановляється ухвала, яка може бути оскаржена.

Відмова у скасуванні тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України не перешкоджає повторному зверненню з такою самою заявою у разі виникнення нових обставин, що обґрунтовують необхідність скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України.

Тимчасове обмеження фізичної особи - боржника у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом до закриття провадження у справі про неплатоспроможність такої фізичної особи в порядку, визначеному Кодексом України з процедур банкрутства.

У Цивільному процесуальному кодексі України частково відредагують статтю 441. Її частини 3,4,5 виглядатимуть наступним чином:

«Стаття 441. Тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України

  1. Суд постановляє ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником - за невиконаним нею судовим рішенням, рішенням інших органів (посадових осіб) або керівником юридичної особи, яка є боржником - за невиконаним нею судовим рішенням, рішенням інших органів (посадових осіб) на строк до виконання зобов’язань за рішенням, що виконується у виконавчому провадженні.
  2. Ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена судом за поданням державного або приватного виконавця. Суд за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби або офісу приватного виконавця негайно розглядає таке подання без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного (приватного) виконавця.
  3. Суд, що постановив ухвалу про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України, може скасувати тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України за вмотивованою заявою боржника.»

Стягнення боргу з іноземців.  Під час виконання рішень стосовно іноземців, осіб без громадянства та іноземних юридичних осіб, які відповідно проживають (перебувають) чи зареєстровані на території України або мають на території України власне майно, яким володіють самостійно або разом з іншими особами, будуть застосовуватися положення цього Закону (якщо він буде ухвалений). У разі невиконання зазначеними в частині першій цієї статті особами рішень виконавець звертається до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері міграції, органів охорони державного кордону з поданням про заборону в’їзду в Україну відповідно до Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства». Також в Україні хочуть запровадити сповіщувачів, які будуть повідомляти про порушення ПДР за винагороду

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду