Українці виявлятимуть приховані інтереси у суддів та публічних службовців: як і кого можна перевіряти

17:43, 24 ноября 2021
НАЗК розробило новий інструмент «Приховані інтереси», який показує різні ризики в діяльності чиновників і суддів.
Українці виявлятимуть приховані інтереси у суддів та публічних службовців: як і кого можна перевіряти
Джерело фото: nazk.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національне агентство з питань запобігання корупції презентувало новий діджитал інструмент для виявлення прихованих інтересів у публічних службовців у четвер, 24 листопада.

«Для того, щоб зрозуміти наскільки ефективним ми вважаємо цей інструмент з точки зору запобігання корупції, ви можете знайти у ньому, наприклад, Президента України, можливі потенційні конфлікти інтересів пов’язані з його діяльністю, Голову НАЗК, Генерального прокурора чи керівника НАБУ.

Це унікальний інструмент тому, що ми робимо публічними інформацію про можливі конфлікти інтересів у діяльності кожного високопосадовця, кожного депутата місцевої ради, кожного чиновника будь-якого органу державної влади та органу місцевого самоврядування», — прокоментував Голова НАЗК Олександр Новіков на презентації порталу «Приховані інтереси».

Додамо, що у Реєстрі вже є і судді.

Порталом користуються працівники НАЗК для виявлення можливих зв’язків у публічних службовців, які можуть говорити про конфлікт інтересів.

НАЗК вважає, що алгоритм може пришвидшити роботу Нацполіції, антикорупційних уповноважених, журналістів-розслідувачів та громадських активістів для пошуку прихованих інтересів.

Перейти на Портал можна за посиланням.

На сайті НАЗК також зазначається, що робота алгоритму виявляє 11 типів можливих ризиків, використовуючи для цього інформацію з відкритих джерел, завдяки чому пришвидшується процес пошуку можливих порушень та прослідковуються зв’язки, які майже неможливо виявити самостійно.

На сьогодні база порталу «Приховані інтереси» містить:

  • понад 6 млн осіб;
  • майже 1,5 млн компаній;
  • понад 600 тис. ризиків.

«Як ми знаємо, це близько мільйона декларантів, а ще 5 мільйонів – пов’язані з цими декларантами особи. Наприклад, особи, які з цими декларантами співзасновували компанію. Тому ми не говоримо про всіх українців. Лише про тих людей, які декларуються. А це зазвичай чиновники, депутати та інші службовці», - пояснив Сергій Миткалик, голова правління ГО «Антикорупційний штаб».

Також він додав, що загальна вартість створення порталу – 535 тис. гривеньГроші надійшли від партнерів з міжнародного розвитку.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що голова НАЗК Новіков написав листа Стефанчуку про «корупційні ризики у адвокатурі», обґрунтовуючи це думкою 34 адвокатів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua, на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки