Податок на Google: Кабмін визначить, як електронні сервіси будуть скаржитися на податкову

13:10, 2 февраля 2022
Уряд затвердить правила оскарження податкових повідомлень-рішень закордонними електронними сервісами.
Податок на Google: Кабмін визначить, як електронні сервіси будуть скаржитися на податкову
Джерело фото: ua.news
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабмін, за ініціативою міністра фінансів Сергія Марченка, затвердить Порядок подання скарги на податкове повідомлення особі-нерезиденту, не зареєстрованій як платник податку на додану вартість,

Проект акта розроблено на виконання пункту 5 розділу I, пункту 3 розділу ІІ Закону України від 3 червня 2021 року N 1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» (в «народі» називається «податок на Google») .

Порядок визначає процедуру подання скарги на податкове повідомлення особі-нерезиденту, який не зареєструвався в Україні як платник податку на додану вартість, (в порядку статті 58-1 Податкового кодексу України), а також надсилання рішення ДПС за результатами її розгляду.

Скарга подається особою-нерезидентом особисто або його представником до ДПС через компетентний орган іноземної держави у письмовій формі засобами поштового зв'язку протягом 90 календарних днів, що настають за днем отримання особою-нерезидентом податкового повідомлення.

Днем отримання особою-нерезидентом податкового повідомлення є дата інформування особи-нерезидента компетентним органом іноземної держави щодо виникнення у неї обов'язку зареєструватися платником податку на додану вартість та відповідальності, передбаченої у разі здійснення ним без реєстрації платником податку на додану вартість відповідно до статті 208-1 Податкового кодексу України операцій з постачання на митній території України електронних послуг фізичним особам, не зареєстрованим платниками податку на додану вартість.

Скарга повинна включати таку інформацію:

- повне найменування, ідентифікаційний (реєстраційний, обліковий) номер (код) в країні реєстрації, місце проживання чи перебування, електронну адресу (за наявності) особи-нерезидента, яка подає скаргу;

- найменування контролюючого органу, якому адресовано скаргу;

- найменування компетентного органу іноземної держави, який здійснює надсилання скарги;

- реквізити оскаржуваного податкового повідомлення;

- підстави, за якими оскаржується податкове повідомлення, обставини справи, які, на думку особи-нерезидента, встановлені контролюючим органом неправильно чи не встановлені взагалі;

- обґрунтування незгоди особи-нерезидента із податковим повідомленням з посиланням на норми законодавства;

- вимоги та клопотання особи-нерезидента, яка подає скаргу;

- відомості про оскарження податкового повідомлення до суду;

- перелік документів, які додаються до скарги.

Особа-нерезидент може додавати до скарги належним чином засвідчені копії документів, розрахунки та докази, які така особа нерезидент вважає за необхідне надати.

Скарга підписується особисто особою-нерезидентом, яка її подає, або її представником, уповноваженим на підписання скарги. Якщо скарга підписується представником особи-нерезидента, до неї додається оригінал або належним чином завірена копія документа, який засвідчує повноваження такого представника.

ДПС зобов'язана прийняти вмотивоване рішення та надіслати його протягом 90 календарних днів, що настають за днем отримання скарги, особі-нерезиденту через компетентний орган іноземної держави засобами поштового зв'язку (рекомендованим листом з повідомленням про вручення).

Рішення за результатами розгляду скарги вважається надісланим особі-нерезиденту, якщо його надіслано на адресу компетентного органу іноземної держави.

Особа-нерезидент, яка подала скаргу, має право до прийняття рішення щодо такої скарги відкликати її повністю або частково шляхом надсилання письмової заяви ДПС через компетентний орган іноземної держави.

Якщо вмотивоване рішення щодо скарги не надсилається особі нерезиденту через компетентний орган іноземної держави протягом 90 календарних днів, така скарга вважається повністю задоволеною на користь особи-нерезидента з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку.

У разі коли останній день строків припадає на вихідний або святковий день, їх останнім днем вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

У разі коли компетентний орган іноземної держави не може вручити особі-нерезиденту рішення за результатами розгляду скарги, таке рішення вважається врученим особі-нерезиденту у день отримання ДПС повідомлення компетентного органу іноземної держави про неможливість вручення такого рішення із зазначенням причин невручення.

Нагадаємо, що згідно зі статтею 58-1 ПКУ податкове повідомлення особі-нерезиденту, не зареєстрованій як платник податку на додану вартість, надсилається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, до компетентного органу іноземної держави для інформування особи-нерезидента, якщо особа-нерезидент не зареєструвалася як платник податку на додану вартість.

Податкове повідомлення особі-нерезиденту, зареєстрованій як платник податку на додану вартість, надсилається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, якщо така особа-нерезидент:

  • не подає спрощену податкову декларацію у встановлений термін;
  • не сплачує узгоджену суму грошових зобов’язань з податку на додану вартість у встановлений термін;
  • здійснює інше порушення вимог ПКУ, за яке відповідно до Кодексу передбачена відповідальність у вигляді штрафної (фінансової) санкції.

Таке податкове повідомлення надсилається в електронній формі через спеціальне портальне рішення для користувачів-нерезидентів, які надають електронні послуги, з одночасним повідомленням на електронну адресу особи-нерезидента, зазначену нею при реєстрації як платника податку на додану вартість, протягом 30 календарних днів після спливу встановлених термінів сплати узгодженої суми податкових зобов’язань та/або подання спрощеної податкової декларації та/або встановлення факту іншого порушення вимог Кодексу.

Також Кабмін поширить порядок забезпечення житлом поліцейських на умовах лізингу на працівників ДБР.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді