Працівників ДБР забезпечать житлом на умовах лізингу: проект Постанови Уряду

11:52, 2 февраля 2022
Кабмін поширить порядок забезпечення житлом поліцейських на умовах лізингу на працівників ДБР.
Працівників ДБР  забезпечать житлом на умовах лізингу: проект Постанови Уряду
Джерело фото: ukrinform
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Програму отримання поліцейськими житла у лізинг поширять на працівників Державного бюро розслідувань.

Про це свідчить оприлюднений на сайті КМУ проект Постанови  «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2018 р. № 1201».

Ним вносяться зміни в Порядок  забезпечення Державною іпотечною установою поліцейських та осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту житлом на умовах фінансового лізингу.

Відтепер Порядок буде визначати  механізм забезпечення  житлом на умовах лізингу не тільки поліцейських та начальницького складу служби цивільного захисту, але і співробітників ДБР.

У Кабміні вважають, що таке поширення має рацію, оскільки відповідно до законодавства особи рядового та начальницького складу ДБР  користуються соціальними гарантіями відповідно до Закону  «Про Національну поліцію».

Порядок зазнає таких змін.

Лізингодавцем, в розумінні проекту Постанови, стає  як Державна іпотечна установа, так і ПрАТ «Українська фінансова житлова компанія». Саме вони будуть будуть  надавати працівникам ДБР послуги з фінансового лізингу і на підставі договору фінансового лізингу передавати лізингоодержувачу у володіння та користування житло.

Органи забезпечення житлом — це центральний орган управління Національною поліцією, ДСНС, їх територіальні (у тому числі міжрегіональні) органи, установи, заклади та організації, що належать до сфери управління таких центральних органів виконавчої влади, центральний апарат та територіальні управління Державного бюро розслідувань, де  заявник проходить службу, а також органи державної влади, установи та організації, до яких в установленому порядку відряджені поліцейські, особи рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань.

Особа рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань отримає право на забезпечення житлом на умовах фінансового лізингу в разі:

1) роботи в структурі Державного бюро розслідувань не менш як один рік;

2) якщо до досягнення граничного віку перебування на службі залишилося не менш як п'ять років.

Перелік документів, необхідний для укладення договору лізингу, доповнюється письмовою  згодою другого з подружжя на укладення договору фінансового лізингу (у разі перебування у шлюбі).

Договір фінансового лізингу може бути достроково розірвано з ініціативи лізингодавця у разі:

- прострочення лізингоодержувачем сплати лізингових платежів більш як на 60 днів;

- надання лізингоодержувачем житла в сублізинг, наймання (оренду), а також у разі іншого нецільового використання житла;

- в інших випадках, передбачених договором фінансового лізингу та Законом України «Про фінансовий лізинг».

У разі розірвання договору фінансового  лізингу лізингодавець протягом 10 календарних днів повідомляє відповідному уповноваженому підрозділу про розірвання договору фінансового лізингу та наявність у власності житла для передачі у фінансовий лізинг відповідно до цього Порядку.

У такому повідомленні додатково зазначається інформація про орган забезпечення житлом та суму коштів, сплачену ним як відшкодування частини вартості житла згідно з відповідним договором про компенсацію частини лізингових платежів.

Договір фінансового лізингу не може бути достроково розірвано з ініціативи лізингодавця в разі настання випадків, за яких лізингові платежі в повному обсязі погашаються лізингодавцю органом забезпечення житлом.

У разі відсутності в органі забезпечення житлом відповідних бюджетних призначень, що може призвести до виникнення заборгованості за договором про компенсацію частини лізингових платежів, лізингоодержувач за рахунок власних коштів сплачує відповідні частини лізингового платежу, які орган забезпечення житлом компенсує такому лізингоодержувачу у разі надходження відповідних бюджетних призначень.

У разі припинення дії договору про компенсацію частини лізингових платежів за лізингоодержувачем зберігається право користування, володіння та право на викуп житла (предмета лізингу) на умовах договору фінансового лізингу.

У разі невідповідності лізингоодержувача Умовам забезпечення приватним акціонерним товариством «Українська фінансова житлова компанія» громадян України житлом, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 4 серпня 2021 р. N  856, з першого числа місяця, що настає за місяцем, коли договір про компенсацію лізингових платежів було розірвано чи припинено, за договором фінансового лізингу застосовується ставка винагороди в розмірі, передбаченому таким договором.

У разі припинення дії договору про компенсацію частини лізингових платежів у зв'язку з достроковим розірванням договору фінансового лізингу сума коштів, сплачена органом забезпечення житлом як відшкодування частини вартості житла згідно з відповідним договором про компенсацію частини лізингових платежів, зараховується як сплачена сума за іншим договором про компенсацію частини лізингових платежів, що буде укладено стосовно такого житла.

У разі коли сума коштів, сплачена органом забезпечення житлом як відшкодування частини вартості відповідного житла згідно з договором про компенсацію частини лізингових платежів, більша за суму, яка підлягає сплаті згідно з іншим договором про компенсацію частини лізингових платежів, що буде укладено стосовно такого житла, розмір лізингового платежу, що буде сплачувати новий лізингоодержувач за це житло, зменшується на відповідну різницю коштів.

Лізингоодержувач зазначену різницю коштів перераховує на рахунок органу забезпечення житлом, що визначається умовами договору про компенсацію частини лізингових платежів.

Сума коштів, повернутих органу забезпечення житлом відповідно до абзацу другого цього пункту, зараховується до спеціального фонду державного бюджету та використовується таким органом відповідно до Кошторису для розрахунку за іншими договорами про компенсацію частини лізингових платежів.

Одночасно  Кабмін внесе зміни в порядок виплати щомісячної надбавки прокурорам та працівникам Національної школи суддів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей