Рада може розширити перелік підстав для затримання без рішення суду

10:40, 22 февраля 2022
Зможуть затримати без суду за підозрою у посяганні на члена громадського формування з охорони громадського порядку чи умисне тяжке тілесне ушкодження, «якщо є обґрунтовані підстави вважати, що можлива втеча з метою ухилення від кримінальної відповідальності особи».
Рада може розширити перелік підстав для затримання без рішення суду
Джерело фото: iStock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховній Раді пропонують ухвалити у першому читанні та вцілому законопроект 6454-д «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо дотримання розумних строків кримінального провадження)» та розширити перелік підстав для затримання підозрюваних без рішення суду. Відповідне рішення ухвалив Комітет з питань правоохоронної діяльності.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 208 КПК, якщо є обґрунтовані підстави вважати, що можлива втеча з метою ухилення від кримінальної відповідальності особи, підозрюваної у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого кримінального правопорушення, передбаченого статтями 115 (Убивство), 121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження), 146 (Незаконне позбавлення волі та викрадення людини, 187 (Розбій), 255 (Створення злочинної організації), 255-1 (Встановлення або поширення злочинного впливу), 255-2 (Організація, сприяння у проведенні або участь у злочинному зібранні (сходці), 348 (Посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця).

Чинна норма передбачає можливість затримання без рішення суду особи, яка підозрюється у вчиненні злочину, який передбачено статтями 255 (Створення злочинної організації), 255-1 (Встановлення або поширення злочинного впливу), 255-2 (Організація, сприяння у проведенні або участь у злочинному зібранні (сходці).

Даним законопроектом також пропонують посилити наслідки неявки адвоката до суду і спростити призначення «державного» захисника.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховний суд нагадав, коли слідчий має право увійти до житла чи іншого володіння особи.

Детальніше про законопроект читайте за посиланням.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області