В Україні з’явиться Уповноважений з питань захисту осіб, які зникли безвісти за особливих обставин

11:56, 23 февраля 2022
Він змінить непрацюючу Комісію з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.
В Україні з’явиться Уповноважений з питань захисту осіб, які зникли безвісти за особливих обставин
Джерело фото: Alamy
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні зявиться Уповноважений з питань захисту осіб, які зникли безвісти за особливих обставин. Це передбачено проектом Закону «Про внесення змін до Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти», який розгляне на своєму засіданні уряд.

Як зазначається у пояснювальній записці, 12 липня 2018 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» (далі - Закон), який визначає правовий статус осіб, зниклих безвісти, та забезпечує правове регулювання відносин, пов'язаних із встановленням та обліком, розшуком і соціальним захистом таких осіб та їх родичів.

Законом передбачалося створення Комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин (далі - Комісія), а також відповідного реєстру.

Водночас з огляду на наявні недоліки в тексті Закону, зокрема щодо статусу та порядку діяльності Комісії, її робота стосовно виконання покладених Законом повноважень не розпочалася.

Законопроектом передбачається перш за все змінити назву Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» на «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин».

Замість Комісії пропонується утворити нову інституцію Уповноваженого, який є посадовою особою, на яку покладено повноваження щодо забезпечення розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та вирішення інших питань, пов'язаних з цим. Передбачається, що діяльність Уповноваженого буде забезпечувати Секретаріат Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин (далі - Секретаріат), який утворюється у складі центрального апарату центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері дотримання норм міжнародного гуманітарного права на всій території України.

Держателем Реєстру пропонується визначити Міністерство внутрішніх справ України. Адміністратором Реєстру пропонується визначити державне підприємство, що належить до сфери управління Міністерства внутрішніх справ України.

Також уточнено терміни, які вживаються в Законі, а саме: «особа, зникла безвісти за особливих обставин», «пошукова група», «близькі родичі та члени сім'ї особи, зниклої безвісти за особливих обставин». Передбачається, що реалізація законопроекту не потребує додаткових видатків з державного бюджету.

Іншою постановою пропонується запровадити відповідальність за невиконання вимог Уповноваженого. За таке правопорушення винна особа може бути оштрафована на 100-250 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700-4250 грн). За повторне правопорушення штраф збільшується до 4250-6800 грн.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», в Україні можуть створити комісію з розгляду скарг засуджених про неналежне тримання.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області