В Україні можуть створити комісію з розгляду скарг засуджених про неналежне тримання

15:27, 3 декабря 2021
Відповідний законопроект закріплює право осіб на відбування у належних умовах покарання у вигляді позбавлення волі.
В Україні можуть створити комісію з розгляду скарг засуджених про неналежне тримання
Джерело фото: shutterstock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

1 грудня на засіданні Комітет Верховної Ради України з питань цифрової трансформації рекомендував Верховній Раді підтримати проект Закону № 5652 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо заходів, спрямованих на поновлення прав засуджених осіб та осіб, взятих під варту, у зв’язку з неналежними умовами тримання».

Законопроект розроблений з метою створення належних матеріально-побутових умов тримання під вартою, а також впровадження у національне законодавство ефективних превентивних та компенсаційних засобів юридичного захисту у випадку неналежних умов тримання під вартою.

Необхідність прийняття відповідного акта пояснюється і кількістю судових справ.

«Станом на сьогодні загальна кількість рішень Європейського суду, які знаходяться на контролі Комітету міністрів Ради Європи в рамках групи справ, яка стосується проблеми неналежних умов тримання під вартою («Невмержицький та інші проти України») становить 81. А це близько 1/7 від загальної кількості усіх справ на контролі КМ РЄ щодо України.

Також близько 120 заяв такої ж категорії наразі очікують розгляду в Європейському суді», - йдеться у пояснювальній записці законопроекту.

Проектом Закону пропонується закріпити право засуджених, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі, та осіб, взятих під варту, утримуватися в належних умовах.

У випадку порушення такого права передбачається можливість звертатися до комісії з розгляду скарг на неналежні умови тримання в установах попереднього ув’язнення та виконання покарань і в разі незгоди з рішенням вказаної комісії оскаржувати його в суді.

Передбачені законопроектом зміни закріплять правові підстави для утворення місцевими органами виконавчої влади комісій з розгляду скарг.  

Завбачені законопроектом нові статті 11-1 цього Закону та статті  115-1 Кримінально-виконавчого кодексу передбачають, що особа, взята під варту, засуджений, член  сім’ї або близький родич, захисник  мають право звернутися із заявою про встановлення факту та/або строку тримання у неналежних умовах до адміністрації місця попереднього ув’язнення, установи виконання покарань, яка невідкладно надсилає цю заяву до комісії з розгляду скарг або безпосередньо до комісії з розгляду скарг на відповідній території, в межах якої відбуває покарання.

Ця комісія розглядає заяву про встановлення факту тримання у неналежних умовах протягом п’ятнадцяти днів з дня отримання заяви та надсилає рішення засудженому.

У десятиденний строк після отримання відповідної заяви особи, взятої під варту, засудженого члени комісії з розгляду скарг уповноважені відвідати установу попереднього ув’язнення чи  виконання покарань та вивчити стан дотримання адміністрацією установи умов тримання.

Копія рішення комісії з розгляду скарг, яким встановлено факт та/або строк тримання особи, взятої під варту, засудженого у неналежних умовах надсилається до територіального органу управління та окружної прокуратури, в межах територіальної юрисдикції якої засуджений відбуває покарання, для вжиття заходів попередження порушень і відшкодування за неналежні умови тримання.

У випадку незгоди особи, взятої під варту, засудженого з рішенням комісії з розгляду скарг така особа має право оскаржити це рішення до суду в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що проект закону про амністію не відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua, на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області