Проект закону про амністію не відповідає вимогам антикорупційного законодавства

08:40, 2 декабря 2021
Йдеться про законопроект «Про амністію з нагоди 30-ї річниці незалежності України».
Проект закону про амністію не відповідає вимогам антикорупційного законодавства
Джерело фото: iStock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

30 листопада на своєму засіданні Комітет з питань антикорупційної політики визнав проект Закону «Про амністію з нагоди 30-ї річниці незалежності України» (№5249-1) таким, що не відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

На засіданні було повідомлено, що у попередньому законопроекті (№ 5249) було виявлено корупційний фактор. Він, у свою чергу, актуальний й для альтернативного проекту закону (№ 5249-1). Цей фактор стосується статті 5, яка визначає умови звільнення від відбування покарання осіб, які засуджені за злочини, вчинені з необережності.

Зауважено, що умови звільнення, визначені у цій нормі, створюють юридичну колізію з положенням частини 3 до ст. 81 та частини 4 статті 86 Кримінального кодексу, за якими встановлюється обмеження застосування умовно-дострокового звільнення від відбування покарання та амністії.

За цією ж нормою визнано так само й альтернативний таким, що не відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

«Судово-юридична газета» писала, що проектом № 5249 пропонується оголосити амністію і поширити її дію насамперед на ті категорії засуджених, які найбільш незахищені та вразливі соціально: на неповнолітніх та жінок, а також чоловіків, які мають неповнолітніх дітей або дітей, визнаних особами з інвалідністю, осіб з інвалідністю першої, другої та третьої груп, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання, осіб, що досягли пенсійного віку, учасників бойових дій тощо.

Детальніше про цей законопроект читайте за посиланням.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/suduaна Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки