Рада визначила процедуру стягнення активів фізичних та юридичних осіб в дохід держави під час війни

07:58, 26 апреля 2022
Рішення про стягнення чи відмову у ньому ухвалюватиме Вищий антикорупційний суд за результатом розгляду заяви Національної агенції з питань запобігання корупції.
Рада визначила процедуру стягнення активів фізичних та юридичних осіб в дохід держави під час війни
Джерело фото: borgexpert.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада на засіданні 21 квітня схвалила за основу та вцілому законопроєкт №7194 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення ефективності санкцій, пов'язаних з активами окремих осіб та визначила процедуру стягнення активів фізичних та юридичних осіб, зокрема і громадян чи компаній держави-агресора під час воєнного стану

Законопроєктом доповнено закон про санкції новими статтею 51 Підстави, умови та порядок стягнення активів фізичних або юридичних осіб в дохід держави, який передбачає, що стягнення активів в дохід держави, які належать фізичним та юридичним особам, зокрема і громадянам РФ може застосовуватися у випадку, якщо вказані особи створили суттєву загрозу національній безпеці, суверенітету чи територіальній цілісності України (в тому числі шляхом збройної агресії чи терористичної діяльності) або значною мірою сприяли (в тому числі шляхом фінансування) вчиненню таких дій іншими особами.

При цьому законодавці не деталізували, які критерії сприяння загрозі національній безпеці, вказавши лише на фінансування відповідної діяльності, залишивши це на розсуд суду.

Зазначається, що стягнення активів може застосовуватися лише під час дії правового режиму воєнного стану.

Встановлюється така процедура стягнення активів: Національне агентство з питань запобігання корупції звертається до Вищого антикорупційного суду із заявою про застосування до відповідної фізичної або юридичної особи санкції у вигляді стягнення активів. Заява розглядається суддею Вищого антикорупційного суду одноособово протягом десяти днів з дня її надходження до суду.

Заява розглядається в судовому засіданні з повідомленням про дату, час та місце судового засідання заявника та особи, щодо якої ставиться питання про накладення санкції. Розміщенні інформації на сайті ВАКС про час та дату засідання вважається належним повідомленням цих осіб про дату, час і місце розгляду заяви

Заява НАЗК щодо стягнення активів у дохід держави розглядається у ВАКС за участю заявника та особи, яка може позбутися активів.

Рішення Вищого антикорупційного суду набирає законної сили у п’ятиденний строк з моменту виготовлення повного тексту рішення, упродовж якого воно може бути оскаржене Національним агентством з питань запобігання корупції та особою, прав та законних інтересів якої воно стосується, до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Подання апеляційної скарги зупиняє сплив строку набрання рішенням суду законної сили. Апеляційна скарга розглядається суддею Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду одноособово протягом п’яти днів з дня її надходження до суду.

Рішення Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду є остаточним та оскарженню не підлягає.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада 21 квітня схвалила закон, яким розширила перелік санкцій, які може застосовувати Україна.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Валентин Томилко
    Валентин Томилко
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Ольга Ніколаєва
    Ольга Ніколаєва
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Наталія Стахова
    Наталія Стахова
    суддя Луганського апеляційного суду