Раді пропонують повернути на час війни прогресивне оподаткування зарплат

07:14, 26 мая 2022
Пропонується на час війни оподатковувати зарплати за ставкою від 9% до 25%.
Раді пропонують повернути на час війни прогресивне оподаткування зарплат
Джерело фото: Аліни Самолюк/dou.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу» та опозиції зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №7406 про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо підтримки роботодавців та працівників в умовах воєнного стану, яким пропонується на час війни повернути прогресивну шкалу оподаткування зарплат.

Законопроєктом пропонується доповнити перехідні положення Подакового кодексу новим пунктом такого змісту. На час воєнного стану встановити такі ставки податки на доходи фізичних осіб,які виплачені у вигляді зарплати: якщо такі доходи платника від одного роботодавця не перевищують п’ять встановлених законом мінімальних заробітних плат за календарний місяць, ставка податку становить 9 відсотків від нарахованого;

Якщо розмір зарплати становить від 5 до 10 мінімальних зарплат, то ставка податку становить 18 відсотків та застосовується лише до частини зарплати, Що перевищує п’ять мінімалок. В разі, якщо зарплата перевищує 10 мінімалок, то податок на доходи становитиме 25%. При цьому за ставкою 25% пропонується оподатковувати різницю між десятьма мінімалками і нарахованою зарплатненю.

Цим же проєктом пропонується встановити прогресивну шкалу нарахуванння єдиного соцвнеску. Ставка ЄСВ, в разі ухвалення документу становитиме від 11% до 29% в залежності від зарплати працівника. Зокрема, якщо сума заробітної плати не перевищує п’ять встановлених законом мінімальних заробітних плат за календарний місяць, єдиний внесок становить 11 відсотків, якщо сума заробітної плати не перевищує п’ять встановлених законом мінімальних заробітних плат за календарний місяць, але не перевищує десять встановлених законом мінімальних заробітних плат, єдиний внесок становить 22 відсотки та застосовується до суми понад п’ять мінімальних зарплат;

якщо сума заробітної плати перевищує десять встановлених законом мінімальних заробітних плат за календарний місяць, єдиний внесок становить 29% та застосовується до суми перевищення.

Як зазначається у пояснювальній записці, реалізація проєкту закону не потребуватиме видатків з Державного бюджету України та місцевих бюджетів. «Доходи Державного бюджету України та Пенсійного фонду, фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, які можуть бути втрачені внаслідок зниження ставки ПДФО та ЄСВ будуть покриті за рахунок підвищення оподаткування заробітних плат, що становлять більше 10 встановлених законом мінімальних заробітних плат», - наголошується у записці.

Як відомо, в Україні податок на зарплати становить 18%. Розмір ЄСВ становить 22%, однак на час воєнного стану від сплати збору звільнено фізичних осіб-підприємців. Також ФОПам надана можливість вирішувати платити ЄСВ чин і за мобілізованих працівників. В разі несплати під час воєнного стану це може зробити держава. За часів незалежної України існувала прогресивна шкала оподаткування зарплат, однак від неї відмовилися і вирішили, що ставка зарплатного податку не повинна залежати від її розміру.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», міністр фінансів Сергій Марченко запропонував повернутися до довоєнної податкової моделі.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Валентин Томилко
    Валентин Томилко
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Ольга Ніколаєва
    Ольга Ніколаєва
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Наталія Стахова
    Наталія Стахова
    суддя Луганського апеляційного суду