Спрощувати під час війни процедуру всиновлення не можна, — суддя Верховного Суду Ірина Фаловська

10:00, 8 июня 2022
Суддя зазначила, що і в мирний час питання усиновлення є дуже чутливим, і суди інколи змушені розглядати справи навіть про скасування усиновлення. Під час війни воно стає ще більш чутливим – люди можуть перебувати в певному емоційному стані та не оцінювати реально свої можливості. Тому суддя ВС запропонувала розглянути доцільність встановлення на законодавчому рівні певного терміну після закінчення війни для перевірки підстав і обставин усиновлення дітей у воєнний період.
Спрощувати під час війни процедуру всиновлення не можна, — суддя Верховного Суду Ірина Фаловська
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», у Раді працюють над спрощенням процедури усиновлення.

Однак  Кабмін вже спростив порядок усиновлення малят з України іноземцями. Так, Уряд постановою №618 від 24 травня 2022 р. спростив механізм передачі дитини, тимчасово евакуйованої (переміщеної) на територію іншої держави, у сім'ю усиновлювачів. Як повідомляє Мінсоцполітики, громадяни США вже усиновили кількох дітей.

Як повідомляв Кабмін, з різних установ уже евакуйовано понад 6 тис. дітей, з яких понад 3,7 тис. дітей – за межі України, у складі сімейних форм виховання евакуйовано понад 4 тис. дітей, із них понад 3 тис. дітей за межі України.

До прийняття нової постанови Кабміну усиновителі мали особисто забрати дитину із закладу чи сім'ї, в якій вона виховується, у присутності представника служби у справах дітей.

Наразі ж, в умовах військового стану, присутність представника служби у справах дітей за кордоном для передачі дитини усиновлювачам є великою проблемою, тому передбачено передачу дитини за умови набуття чинності відповідним рішенням суду в присутності представника консульської установи України.

Також у Мінцифрі обіцяють, що скоро в Дії з’явиться послуга з подачі заяви на статус кандидата на усиновлення, кандидата в батьки-вихователі прийомної сім'ї чи дитячого будинку сімейного типу або опікуна. 

На думку секретаря Третьої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Ірини Фаловської, ​​спрощувати під час війни процедуру всиновлення не можна. Про це вона сказала в коментарі після круглого столу «Безпека і захист дитини в умовах воєнного часу: сучасні виклики, загрози та шляхи їх подолання», що відбувся 1 червня 2022 року в онлайн-режимі.

Зокрема, на круглому столі порушувалося питання незаконного вивезення дітей на територію Російської Федерації. Таких дітей на сьогодні вже приблизно 200 тис. Ірина Фаловська підтримала думку, що українська влада зобов’язана слідкувати за долею кожної дитини, яка виїхала за кордон з дозволу батьків або яку вивезли примусово. При цьому вона зауважила, що необхідно якнайшвидше розробити відповідні механізми, визначити способи такого відстеження та суб’єктів, які можуть його здійснювати.

Однак багато питань залишилися невисвітленими, тому суддя ВС, надаючи коментар, підтримала резолюцію учасників за підсумками круглого столу щодо продовження спільного обговорення теми для того, щоб напрацювати механізми протидії порушенню прав дітей в умовах воєнного часу.  На наступних заходах вона пропонує продовжити обговорення деяких проблем.

Суддя ВС зазначила, що до цього процесу варто долучати міжнародні правозахисні організації, які здійснюють діяльність на території РФ. Вони можуть допомогти як із уточненням списків примусово вивезених дітей, так і стежити за їхньою подальшою долею. Таку інформацію правозахисники мали б передавати українським компетентним органам, що спеціалізуються на цих питаннях.

Водночас треба шукати способи повернення дітей із РФ до України. Можливо, існують механізми робити це із залученням допомоги урядів інших країн і міжнародних правозахисних організацій.

Крім того, суддя ВС запропонувала розробити пам’ятки для дітей, які виїхали за кордон, зокрема до європейських країн. В таких пам’ятках має бути інформація, як діяти та куди звертатися в разі, якщо дитина стикається з тими чи іншими проблемами або почувається некомфортно. Ця інформація може бути корисною як дітям, що виїхали за кордон без батьків (серед них – і діти з інтернатів, які виїхали організованими групами), так і тим, що виїхали з родиною.

На заході обговорювали також питання щодо усиновлення дітей під час війни. Йшлося й про те, що в додатку «Дія» з’явиться послуга, яка спрощує оформлення документів для усиновлення. Ірина Фаловська припустила можливість спрощення якихось формальних моментів, як-то надання довідок тощо, але зауважила, що саму процедуру всиновлення під час війни спрощувати не можна.

Ірина Фаловська зазначила, що і в мирний час питання усиновлення є дуже чутливим, і суди інколи змушені розглядати справи навіть про скасування усиновлення.

Під час війни воно стає ще більш чутливим – люди можуть перебувати в певному морально-психологічному (емоційному) стані та не оцінювати реально свої можливості. Тому суддя ВС запропонувала розглянути доцільність встановлення на законодавчому рівні певного терміну після закінчення війни для перевірки підстав і обставин усиновлення дітей у воєнний період.

Крім того, Ірина Фаловська зауважила, що необхідно також встановити долю дітей, які перебувають у спеціальних навчально-виховних установах для дітей і підлітків, спеціальних виховних установах, розміщених на територіях або наближених до зони проведення бойових дій, або тих, де бойові дії відбувалися. Треба з’ясувати, скільки в нас таких установ, яка кількість дітей у них перебуває, куди вивезли цих дітей і в яких умовах вони перебувають зараз. Оскільки, зазначила суддя ВС, такі діти потребують особливої уваги.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду