Кабмін спростив порядок усиновлення малят з України іноземцями

08:05, 28 мая 2022
Раніше усиновителі мали особисто забрати дитину у присутності представника служби у справах дітей. Наразі ж, в умовах військового стану, присутність представника для передачі дитини усиновлювачам є великою проблемою, тому процедуру спростили.
Кабмін спростив порядок усиновлення малят з України іноземцями
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Уряд постановою №618 від 24 травня 2022 р. спростив механізм передачі дитини, тимчасово евакуйованої (переміщеної) на територію іншої держави, у сім'ю усиновлювачів. Як повідомляє Мінсоцполітики, громадяни США вже усиновили кількох дітей.

Так, на даний час з різних установ уже евакуйовано понад 6 тис. дітей, з яких понад 3,7 тис. дітей – за межі України, у складі сімейних форм виховання евакуйовано понад 4 тис. дітей, із них понад 3 тис. дітей за межі України.

Серед них є діти, рішення про усиновлення яких уже ухвалено судом. Зокрема, 5 дітей, які перебувають за межами України, усиновлено громадянами США та Італії, відповідні рішення суду вже набрали чинності. Протягом двох-трьох тижнів набудуть чинності судові рішення щодо ще 10 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, усиновлених громадянами США та Італії, зазначає Мінсоцполітики.

До прийняття нової постанови Кабміну усиновителі мали особисто забрати дитину із закладу чи сім'ї, в якій вона виховується, у присутності представника служби у справах дітей.

Наразі ж, в умовах військового стану, присутність представника служби у справах дітей за кордоном для передачі дитини усиновлювачам є великою проблемою, тому передбачено передачу дитини за умови набуття чинності відповідним рішенням суду в присутності представника консульської установи України.

Нижче наводимо зміни до Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей.

Доповнити Порядок пунктом 82-2 такого змісту:

«У разі коли усиновлена дитина тимчасово переміщена (евакуйована) за межі України під час введення на території  України надзвичайного або воєнного стану, усиновлювачі зобов’язані забрати дитину в присутності посадової особи консульської установи України після пред’явлення:

копії рішення суду про усиновлення та документів усиновлювачів, що посвідчують їх особу;

письмового погодження Нацсоцслужби, узгодженого із службою у справах дітей, яка готувала висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини, або у разі, коли у такої служби у справах дітей відсутні технічні можливості внаслідок бойових дій виконувати свої повноваження, — із службою у справах дітей обласної, Київської міської військової адміністрації за місцем взяття дитини на місцевий облік.

Письмове погодження надається Нацсоцслужбою за зверненням усиновлювачів протягом трьох робочих днів з дня його надходження;

зобов’язання усиновлювачів, справжність підпису на якому засвідчено нотаріально, адресованого консульській установі України в державі тимчасового перебування (евакуації) дитини, щодо забезпечення взяття дитини на консульський облік в такій державі протягом семи робочих днів після передання їм дитини, в іншій іноземній державі (із зазначенням держави та обґрунтування необхідності тимчасового переміщення до неї) протягом семи робочих днів після переїзду, у разі, коли усиновлювачі з дитиною планують повернення в Україну після припинення чи скасування надзвичайного або воєнного стану, із наданням його копії Нацсоцслужбі (для громадян України, які постійно проживають на території України);

зобов’язання усиновлювачів, справжність підпису на якому засвідчено нотаріально, адресованого консульській установі України, передбаченого підпунктом 5 пункту 33 цього Порядку (для громадян України, які проживають за межами України, та іноземців).

За фактом передання усиновленої дитини усиновлювачам посадовою особою консульської установи України у присутності усиновлювачів складається акт про передання усиновленої дитини, в якому зазначається факт прийняття дитини усиновлювачами, особа, яка здійснювала догляд за дитиною до її передання усиновлювачам, посадова особа консульської установи України, в присутності якої здійснювалося передання дитини, особа усиновлювачів, їх підписи, реквізити рішення суду про усиновлення дитини, дата та місце передання дитини усиновлювачам.

Акт про передання усиновленої дитини складається у трьох примірниках, один з яких залишається в консульській установі України в державі тимчасового переміщення (евакуації) дитини, другий — протягом одного робочого дня передається Нацсоцслужбі, третій — невідкладно усиновлювачам.

Нацсоцслужба протягом одного робочого дня після отримання від консульської установи України в державі тимчасового переміщення (евакуації) дитини акта про передання усиновленої дитини надсилає його копії службі у справах дітей за місцем взяття дитини на місцевий облік та службі у справах дітей, яка готувала висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини. У разі коли у однієї із таких служб у справах дітей відсутні технічні можливості внаслідок бойових дій виконувати свої повноваження, додатково інформується служба у справах дітей обласної, Київської міської військової адміністрації за взяттям дитини на місцевий облік».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва