Очільники Мінфіну та НБУ погодили чергове скорочення видатків держбюджету

18:21, 27 июня 2022
Пропонується «задля запобігання ризиків фінансової стабільності» скоротити державні видатки та підвищити податки на імпорт.
Очільники Мінфіну та НБУ погодили чергове скорочення видатків держбюджету
Джерело фото: mind.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рада фінансової стабільності до складу якої, зокрема входять голова Нацбанку Кирило Шевченко та міністр фінансів Сергій Марченко, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб погодила скорочення державних видатків та обмеження непріоритетних напрямків витрачання бюджетних коштів. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку

Зазначається, що дефіцит бюджету за підсумками січня–травня 2022 року був більшим ніж за цілий рік у 2021 та 2020 роках. Члени Ради констатували, що з початку російської агресії НБУ став одним з ключових джерел фінансування бюджету.

В НБУ додають, що одним з наслідків емісійного фінансування бюджету є додатковий тиск на валютний ринок, який виснажує міжнародні резерви

«Таке скорочення міжнародних резервів наразі не компенсується міжнародною допомогою. Якщо через емісійне фінансування бюджету міжнародні резерви НБУ вичерпаються, це створить загрозу значної девальвації валюти та стрімкого прискорення інфляції. Зі свого боку, це посилює ризики для фінансової стабільності»,- зазначається у повідомленні. Наголошується, що щомісячна потреба у фінансуванні від донорів становить 5 мільярдів доларів.

Для мінімізації ризиків Рада фінансової стабільності погодила кроки спрямовані на скорочення емісійного фінансування бюджету:

оптимізацію державних видатків з обмеженням непріоритетних та неефективних напрямів витрачання коштів;

додаткове збільшення доходів бюджету, передусім завдяки підвищенню податків на імпорт, акцизів (зокрема на пальне), рентних платежів. Підхід до підвищення податків повинен бути зваженим, справедливим та диференційованим;

активізацію внутрішніх ринкових боргових залучень для фінансування дефіцит бюджету;

активізацію зусиль для збільшення обсягів та підвищення прогнозованості надходження міжнародної допомоги

За рахунок кого відбуватиметься оптимізація державних видатків у повідомленні не уточнюється.

Рада з фінансової стабільності створена в березні 2015 року Указом Президента України і є форумом для фахового обговорення системних ризиків, що загрожують фінансовій стабільності держави. Співголовами РФС є голова Нацбанку та міністр фінансів. До складу також входять заступник міністра фінансів та представник ОП.

Видатки бюджету2022 вже неодноразово переглядалися у поточному році переважно на користь потреб оборони. Як повідомляла «Судово-юридична газета», зокрема уряд 4 квітня погодив скорочення видатків бюджету на 73 мільярди гривень, збільшивши на аналогічну суму Резервний фонд кошторису, який використовується переважно на оборонні потреби. З 1 липня планується відновлення оподаткування імпортних товарів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки