Крадіжка чужих ідей: говоримо про авторське право та інтелектуальну власність

08:10, 23 апреля 2021
23 квітня відзначається Всесвітній день книги та авторського права, а 26 квітня – День інтелектуальної власності: чудова нагода, аби «копнути» глибше й поговорити про інтелектуальну власність.
Крадіжка чужих ідей: говоримо про авторське право та інтелектуальну власність
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Наталя Міщук

прессекретар Хмільницького міськрайонного суду Вінницької області

23 квітня відзначається Всесвітній день книги та авторського права, а 26 квітня – День інтелектуальної власності. Чудова нагода, аби «копнути» глибше й поговорити про інтелектуальну власність, її об’єкти й суб’єкти та чому калька ніколи не буде ліпшою за оригінал.

Для початку, визначимось із самими поняттями, якими оперуватимемо в статті.

Інтелектуальною власністю називають результат інтелектуальної, творчої та наукової діяльності людини або кількох людей. У найширшому розумінні право інтелектуальної власності – це закріплені законом права на результат інтелектуальної діяльності у багатьох сферах діяльності.

Авторське право - особисті немайнові й майнові права авторів та їх правонаступників, пов'язані зі створенням та використанням творів науки, літератури і мистецтва.

Суміжні права – це права виконавців, виробників фонограм і відеограм та організацій мовлення.

Закон України «Про авторське право і суміжні права» - це закон України, який охороняє авторські та суміжні права.

В Україні, на превеликий жаль, культура купувати якийсь нематеріальний продукт лише зароджується: українці поки звикають, що за пісні, книги, фотографії, фільми треба платити. Ще гірше, коли люди не гребують взяти результати діяльності іншої людини та видати за свої. Привласнення авторства на чужий винахід, відкриття, творчий продукт або використання у своїх працях чужого твору називається плагіатом. Юридичне визначення плагіату вперше в українських нормативних документах з’явилось лише в середині 2001 року, хоча вичерпного поняття «плагіат» досі не існує.

Отже, для прикладу, якщо хтось написав книгу, то відтепер вона буде інтелектуальною власністю людини, а авторське право на цей продукт буде об’єктом інтелектуальної власності.

Чинне законодавство України зазначає, що об’єктами інтелектуальної власності є (для прикладу: узагальнені дані взяті з Вікіпедії):

Суб'єкти права інтелектуальної власності — це творці об'єкта права інтелектуальної власності та інші особи, яким належать особисті немайнові та майнові права інтелектуальної власності.

Якщо не бажаєте заглиблюватись у юридичні поняття (хоча тема інтелектуальної власності досить складна навіть для юристів), Вам варто знати декілька простих правил, які вбережуть від судових процесів та інших неприємностей, пов’язаних із привласненням чужих ідей та результатів інтелектуальної власності:

  • не публікуйте або вказуйте першоджерело появи інформації у своїх публікаціях: це стосується курсових та дипломних робіт, публікацій, нотаток, досліджень, перекладів … (список можна продовжити);
  • якщо Ви використовуєте цілий «шматок» тексту, то зробіть його у вигляді цитати та зазначте автора – це не лише правильно з моральної точки зору, а й законно;
  • використовуйте для своїх потреб свої або стокові фотографії – є безліч фотостоків, де можна безплатно або за досить умовну суму отримати якісний продукт для публікації. Особливо, це стосується журналістів та інших працівників, праця яких пов’язана з публікацією матеріалів та візуалізацією даних;
  • не використовуйте чужих ідей для створення власного продукту – ніколи копія не зможе стати кращою за оригінал: не варто називати власну торгову марку майже ідентично з уже відомим брендом, бо вірогідність того, що під час покупки згадають саме Вашу продукцію – рівна нулю;
  • якщо Вам важко з вибором назви власного продукту, фірми чи створенням пісні або аудіовізуального твору, краще довіритися фахівцям, інакше бажання щось «запозичити» в інших, може переважити розуміння, що так чи інакше, про це стане відомо на загал;
  • завжди вказуйте авторство будь-якої ідеї, якщо Ви «надихнулись» результатом чиєїсь інтелектуальної діяльності. Умовно: на переробляння тексту чи картини Вам знадобилось 5 годин, тоді як в автора ідеї на це могли піти роки – поважайте працю інших людей.

Всесвітня організація інтелектуальної власності займається захистом та розвитком інтелектуальної власності в усьому світі. Однак є прибічники теорії, що все, що створено людьми - належить людству, і жодного поняття інтелектуальної власності, авторського права чи патентування винаходів бути не повинно. Одним з яскравих противників інтелектуальної власності є Річард Столмен, більше того, у світі навіть є рух про скасування авторського права. Однак, варто зауважити, що поки дискусії стосовно інтелектуальної власності точаться в багатьох країнах світу, варто поважати не лише закони власної країни, а й дотримуватись звичайних морально-етичних норм.

«Ніяка мета не настільки висока, щоб виправдовувала негідні засоби для її досягнення», - зазначав Альберт Ейнштейн. У сто разів краще витратити у п’ять разів більше часу та винайти щось своє, аніж створити сіру копію оригіналу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України