ВРП просить перевірити, чому до ЄРДР не внесли відомості за повідомленням суддів про втручання у їхню діяльність

12:04, 8 декабря 2021
Вища рада правосуддя розглянула повідомлення суддів Третього апеляційного адміністративного суду.
ВРП просить перевірити, чому до ЄРДР не внесли відомості за повідомленням суддів про втручання у їхню діяльність
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя звернулася до Офісу Генерального прокурора щодо перевірки законності та обґрунтованості невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей за повідомленням суддів про втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя.

Таке рішення ухвалила Вища рада правосуддя, розглянувши повідомлення суддів Третього апеляційного адміністративного суду Наталії Бишевської, Ірини Добродняк та Ярослава Семененка.

«У повідомленні судді, зокрема, вказали, що вони, члени їхніх сімей, а також секретар судового засідання отримували численні електронні листи, дзвінки, повідомлення від невідомих осіб, в яких, з-поміж іншого, висловлювалися безпідставні та неправдиві, на їх переконання, звинувачення у недоброчесності та корупційній діяльності.

Так, за місцем проживання суддів були розповсюджені листівки з подробицями їх особистого життя, в мережі інтернет невідомими особами оприлюднені персональні дані родичів суддів та членів їхніх сімей, які відсутні у загальнодоступних державних реєстрах, тощо.

Як зазначили судді, одна з публікацій містила копію протоколу позачергових загальних зборів учасників (засновників) громадської організації «Управління соціального захисту ветеранів та інвалідів МВС України», яка є третьою стороною справи, що перебувала в них на розгляді. Із документа вбачається, що родичі та члени сімей суддів нібито стали учасниками цієї організації. На підставі вказаного суддям був заявлений відвід під час розгляду справи за позовом до Міністерства юстиції України про визнання протиправним та скасування наказу.

Н.Бишевська, І.Добродняк та Я.Семененко стверджують, що зазначений протокол сфальсифікований та містить недостовірну інформацію, зокрема щодо членства їх родичів у цій організації, а їхні підписи підроблені.

Судді Третього апеляційного адміністративного суду пов’язують такі дії громадян із розглядом конкретної справи та просять вжити заходів з метою забезпечення незалежності суддів та правового захисту від незаконного тиску під час здійснення правосуддя.

Водночас Дніпропетровська обласна прокуратура повідомила, що за вказаним повідомленням відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань не вносились.

Надходження на особисті мобільні телефони суддів і членів їхніх сімей дзвінків, надіслання sms-повідомлень, зміст яких стосується професійної діяльності суддів та розгляду справи, що перебуває у їхньому провадженні, а також надсилання на особистий мобільний телефон секретаря судового засідання запитань стосовно розгляду конкретної справи та інформації про особисте життя суддів є позапроцесуальною формою звернення.

Подібні звернення не узгоджуються з положеннями законодавства щодо обов’язку фізичних осіб поважати незалежність судді і не посягати на неї та є неприпустимими.

Необхідно звернути увагу, що є чітка межа між свободою вираження думок і законною критикою, з одного боку, та неповагою й неправомірним тиском на судову владу – з другого.

Форма викладу таких публікацій зі звинуваченнями суддів у недоброчесності, корупційній діяльності явно виходить за межі допустимої критики діяльності органу судової влади та завдає шкоди авторитету судової влади.

Таким обставинам має надаватися кримінально-правова оцінка правоохоронними органами в порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України.

Крім того, такі факти можуть викликати в суддів обґрунтоване занепокоєння щодо власної безпеки, безпеки їхніх близьких та працівників суду, що створює реальну загрозу суддівській незалежності.

Згідно зі статтею 214 КПК України слідчий, дізнавач або прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

З огляду на вказане ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо перевірки законності та обґрунтованості невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням суддів Третього апеляційного адміністративного суду Наталії Бишевської, Ірини Добродняк та Ярослава Семененка про втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя та забезпечення проведення перевірки обставин, повідомлених суддями, з дотриманням приписів статті 19 Конституції України та статті 214 Кримінального процесуального кодексу України», — сказано у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП відреагувала на повідомлення судді з Харкова про втручання в її професійну діяльність.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді