ВРП відреагувала на повідомлення судді з Харкова про втручання в її професійну діяльність

12:08, 19 ноября 2021
До Московського районного суду міста Харкова надійшов конверт, при відкритті якого виявлено лист, а також чотири купюри номіналом по 100 доларів США кожна з написом «Сувенір».
ВРП відреагувала на повідомлення судді з Харкова про втручання в її професійну діяльність
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя Московського районного суду міста Харкова Довготько Тетяна Миколаївна повідомила про втручання у її професійну діяльність, - передає офіційний сайт ВРП.

Суддя поінформувала, що в її провадженні перебувала цивільна справа за позовною заявою К. Рішенням суду позовні вимоги залишено без задоволення, а вказану цивільну справу скеровано до Харківського апеляційного суду для розгляду апеляційної скарги К. на рішення суду.

«Згодом до Московського районного суду міста Харкова від К. надійшов конверт, при відкритті якого виявлено лист, а також чотири купюри номіналом по 100 доларів США кожна з написом «Сувенір». У листі зазначалося: "Направляю Вам свій маленькій подарунок, можливо, це змінить те негативне уявлення, яке у Вас склалося щодо моєї особи. Якщо Ви тільки скажете мені, якщо тільки попросите – я одразу направлю на Вашу адресу більше сувенірів... задекларуйте мій подарунок, бо я не маю бажання і мети створити для Вас проблеми у вигляді перевірок з боку НАЗК та інших органів".

Голова Московського районного суду міста Харкова направив начальнику Харківського районного управління поліції № 2 ГУ НП в Харківській області копію заяви К. для реагування та перевірки на предмет вчинення адміністративного чи кримінального правопорушення з боку заявника.

На виконання вимог статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддею Довготько Т.М. було надіслано і до Генерального прокурора повідомлення про втручання у її діяльність щодо здійснення правосуддя з проханням вжити відповідних заходів реагування, передбачених чинним законодавством.

Встановлено, що наразі здійснюється кримінальне провадження за повідомленням судді Довготько Т.М. про втручання в її професійну діяльність за частиною першою статті 376 КК України. Досудове розслідування триває.

Слід нагадати, що згідно зі статтею 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя у своїй діяльності щодо здійснення правосуддя є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску або втручання.

Статтею 376 КК України передбачено кримінальну відповідальність за втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення.

До повноважень Вищої ради правосуддя статтею 131 Конституції України та статтею 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» віднесено вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 КК України, за фактами, повідомленими суддею Московського районного суду міста Харкова Тетяни Довготько», — сказано у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП продовжила строк надання суддями згоди на відрядження до трьох судів.

Також ВРП відреагувала на повідомлення голови Приморського районного суду Одеси про втручання в його професійну діяльність.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва