ВРП відреагувала на повідомлення голови Приморського районного суду Одеси про втручання в його професійну діяльність

12:54, 11 ноября 2021
Відповідно до Закону України ВРП вживає заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.
ВРП відреагувала на повідомлення голови Приморського районного суду Одеси про втручання в його професійну діяльність
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо перевірки обставин, зазначених у повідомленні судді, голови Приморського районного суду міста Одеси Cергія Кічмаренка про втручання у його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

У повідомленні судді йдеться про публікації в мережі Інтернет, які містять неправдиві дані та конфіденційну інформацію, та про здійснення спостереження, що може бути розцінено як тиск на суддю.

Суддя зазначив, що у грудні 2020 року помітив, як дві невідомі особи, перебуваючи в автомобілі біля його будинку, незаконно здійснювали спостереження за допомогою літального апарата, обладнаного відеокамерою та мікрофоном. На думку судді, вони збирали і зберігали відомості щодо його приватного життя та приватного життя членів його сім’ї, чим вчинили кримінальні правопорушення.

За інформацією Одеської обласної прокуратури, за викладеними обставинами розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтею 182 Кримінального кодексу України. Проведення досудового розслідування доручено слідчим Біляївського відділу поліції ГУ НП в Одеській області. Процесуальне керівництво здійснюється прокурорами Іллічівської місцевої прокуратури.

Окрім того, суддя повідомив, що в мережі Інтернет поширені публікації стосовно нього як судді, в яких викладена інформація, що не відповідає дійсності та має провокативний характер. Більш того, одна з таких публікацій містить відомості про адресу місця проживання та персональні дані судді, що викликає побоювання щодо його безпеки. Наразі відсутня інформація про внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей за фактами щодо вказаних публікацій та про початок досудового розслідування.

Відповідно до Закону України «Про Вищу раду правосуддя» ВРП вживає заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів, зокрема, за потреби звертається до прокуратури щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів, вчинених щодо суду, суддів, членів їх сімей тощо.

Нагадаємо, незалежність судової влади гарантується статтями 126 та 129 Конституції України. Тиск на суддів та втручання в їхню діяльність забороняється. Статтею 376 КК України передбачено кримінальну відповідальність за втручання в будь-якій формі в діяльність судді.

Також «Судово-юридична газета» писала, що ВРП розглядає матеріали про відсторонення, відрядження та звільнення суддів.

Додамо, що ВРП продовжила строк надання суддями згоди на відрядження до трьох судів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки