Вибух у Любомльському райсуді Волинської області: ВРП звернулася до Служби судової охорони та до Офісу Генпрокурора

09:42, 11 февраля 2022
Вища рада правосуддя вжила заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.
Вибух у Любомльському райсуді Волинської області: ВРП звернулася до Служби судової охорони та до Офісу Генпрокурора
Джерело фото: lb.vl.court.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя вжила заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя, розглянувши повідомлення заступника начальника Територіального управління Державної судової адміністрації України в Волинській області Світлани Демчук та голови Волинського апеляційного суду Віктора Гапончука про надзвичайну подію, що сталася у Любомльському районному суді Волинської області.

Як відомо, 15 січня 2022 року о 05:10 невстановлені особи, використавши легкозаймисті речовини та гранати РГД-5, розбивши  вікно, спричинили вибух у приміщенні канцелярії суду, внаслідок чого сталася пожежа в частині приміщення.

Так, внаслідок вибуху та пожежі було знищено та пошкоджено значну частину приміщення, матеріально-технічну базу суду (оргтехніку, меблі, електромережу, комунікаційну мережу, марковану продукцію тощо).

Суд був змушений тимчасово припинити здійснення правосуддя та із 17 січня 2022 року припинити приймання та надсилання будь-якої кореспонденції.

За вказаним фактом працівниками поліції внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 194 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження чужого майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, або заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах, або спричинило загибель людей чи інші тяжкі наслідки), розпочато досудове розслідування.

«ВРП наголошує, що безпека суддів є однією з основних гарантій незалежності суддів, тому Рада вбачає підстави для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя, визначених статтею 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Вчинені у зв’язку зі службовою діяльністю судді посягання на його життя і здоров’я, знищення чи пошкодження його майна, погроза вбивством, насильством чи пошкодженням майна судді мають наслідком відповідальність, установлену законом.

Вказані обставини можуть викликати обґрунтоване занепокоєння, у тому числі щодо безпеки суддів та працівників апарату суду.

Суддя має право на забезпечення засобами захисту, які йому надаються Службою судової охорони відповідно до законодавства.

З огляду на вказане, Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Служби судової охорони щодо невідкладного вжиття передбачених законом заходів із посилення забезпечення особистої безпеки суддів та охорони приміщення Любомльського районного суду Волинської області.

Також Рада вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом події у суді 15 січня 2022 року», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Любомльський районний суд зазнав справжньої атаки з боку невідомих осіб.

Також повідомлялося, що відновлення підірваної невідомими будівлі Любомльського райсуду практично недоцільне.

Додамо, що ВРП погодила перерозподіл видатків для відновлення правосуддя в Любомльському райсуді Волинської області.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду