ЄСПЛ знайшов численні порушення Європейської конвенції у справі Магнітського

17:45, 2 сентября 2019
Росія повинна виплатити вдові Магнітського Наталії Жариковій і його матері Наталії Магнітській €34 000.
ЄСПЛ знайшов численні порушення Європейської конвенції у справі Магнітського
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини визнав, що Росія порушила кілька положень Європейської конвенції з прав людини в справі аудитора інвестфонду Hermitage Capital Сергія Магнітського. Суд не погодився лише з тим, що переслідування юриста було необгрунтованим. За рішенням суду, Росія повинна виплатити вдові і матері Магнітського €34 000. Про це йдеться на сайті практики ЄСПЛ.

Європейський суд з прав людини визнав Росію винною в порушенні кількох статей Європейської конвенції з прав людини під час кримінального переслідування аудитора британського інвестиційного фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського

Суд постановив, що Росія повинна виплатити вдові Магнітського Наталії Жариковій і його матері Наталії Магнітській €34 000.

Як було зазначено в матеріалах ЄСПЛ, у справі було три позивача: перший позов подав сам юрист, після його смерті в «Матроської тиші» 16 листопада 2009 року провадження продовжила його вдова. Крім того, до суду звернулася мати Магнітського.

ЄСПЛ задовольнив скарги заявників за кількома статтями Європейської конвенції з прав людини.

У частині статті 2 (Право на життя) суд встановив, що російська влада не надала Магнітському належної медичної допомоги, що могло стати однією з причин його смерті. СІЗО, в якому утримували Магнітського, не мало належних умов, а заходи, які були вжиті в день його смерті, були «неадекватними», зробив висновок ЄСПЛ. Суд вказав також, що російська влада не провела розслідування смерті юриста належним чином.

У частині статті 3 (Заборона на нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження) ЄСПЛ пише, що Магнітського утримували в камері площею близько 20-30 кв. м разом з іншими особами, яких було від 8-ми до 15-ти. Крім того, у юриста не було індивідуального місця для сну. Таким чином, суд погодився, що умови утримання Магнітського в СІЗО порушували Конвенцію з прав людини. Разом з тим ЄСПЛ вказав, що неякісне розслідування смерті юриста також порушує статтю 3.

Скаргу позивачів в частині параграфа 1 статті 5 (право на свободу і безпеку) на арешт Магнітського і подальше утримання під вартою суд відхилив, адже вважав необґрунтованою. При цьому суд підтримав заяву по третьому параграфу тієї ж статті: підстави для неодноразового продовження арешту Магнітського суд назвав недостатніми.

Суд підтримав заявників і в частині статті 6 (Право на справедливий суд). ЄСПЛ зробив висновок, що переслідування Магнітського після його смерті й наступний вирок були несправедливими, а презумпція невинуватості була порушена, оскільки Магнітський не постав перед судом.

Таким чином, Європейський суд підтримав позов Магнітського і його родичів практично за всіма положеннями.

Мін’юст Росії протягом трьох місяців визначиться, чи стане оскаржувати рішення суду у Великій палаті ЄСПЛ або виплатить представникам Магнітського компенсацію, цитує «Інтерфакс» заяву прес-служби відомства. Поки рішення суду не набрало чинності, йдеться в повідомленні. У міністерстві звернули увагу, що в рішенні ЄСПЛ немає вимоги до російської влади переглянути судове рішення у справі аудитора Hermitage Capital.

Сергій Магнітський працював юристом фірми Firestone Dunkan, яка обслуговувала інтереси Hermitage Capital. Його заснував Вільям Браудер, з 1990-х років фонд був одним з найбільших іноземних інвесторів в Росії. Магнітський був заарештований в листопаді 2008 року за обвинуваченням в організації схеми з ухилення від сплати податків. Рік по тому Магнітський помер, перебуваючи під арештом. Справу проти нього тоді було закрито, але в 2011-му після постанови Конституційного суду провадження відновили. У 2013-му Тверський районний суд Москви визнав Магнітського винним. Суд підтримав доводи обвинувачення, що в результаті махінацій підконтрольних Браудеру фірм ТОВ «Дальняя степь» і ТОВ «Сатурн Инвестментс» бюджет Калмикії, де були зареєстровані юрособи, недоотримав 522 млн рублів. Браудер був заочно засуджений до дев’яти років позбавлення волі.

Hermitage Capital стверджував, що справа проти Магнітського була незаконною. Фонд вважав, що провадження порушили корумповані співробітники правоохоронних органів після того, як Магнітський розкрив схему розкрадання з бюджету 5,4 млрд рублів під виглядом відшкодування раніше сплачених фірмами фонду податків.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що ЄСПЛ прийняв рішення, що Росія повинна виплати відшкодування вдові та матері Магнітського.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва