Чи є втрата документів підставою перенесення термінів проведення податкової перевірки: постанова КАС ВС

14:44, 10 сентября 2021
Втрата відповідних документів не є безумовною підставою перенесення термінів проведення перевірки.
Чи є втрата документів підставою перенесення термінів проведення податкової перевірки: постанова КАС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Втрата відповідних документів не є безумовною підставою перенесення термінів проведення податкової перевірки. Такий висновок зробив Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду. Про це повідомляє пресслужба 6ААС.

Фабула справи: ДП звернулось до суду із позовом до Головного управління ДФС у м. Києві, в якому, з урахуванням заяви про зміну підстав позову, просило визнати протиправними та скасувати  податкові повідомлення-рішення.

Рішення судів І та ІІ інстанції: Судом першої інстанції позовні вимоги було задоволено у повному обсязі. Суд апеляційної інстанції із таким рішенням не погодився, скасувавши останнє. Ухвалюючи постанову, суд апеляційної інстанції зазначив, що законодавець чітко визначив підставу для перенесення перевірки контролюючим органом, а саме, виключно у разі неможливості її проведення. У даному випадку, Відповідач мав змогу провести перевірку, адже у розпорядженні контролюючого органу наявні належним чином завірені копії первинних документів ДП «Край Проперті» по взаємовідносинах з контрагентом-покупцем AT «СБЕРБАНК» за грудень 2017 року, адже документи надані платником разом з листом від 5 березня 2018 року № 05/03/19-1, а також первинні документи та пояснення надані AT «СБЕРБАНК», під час аналізу яких було встановлено, що їх достатньо для проведення та закінчення перевірки.

З урахуванням цього, суд апеляційної інстанції зазначив, що підстави для перенесення терміну розпочатої документальної позапланової виїзної перевірки Позивача були відсутні.

Правова позиція ВС: Верховний Суд підтримав позицію суду апеляційної інстанції, звернувши увагу на таке.

За змістом пункту 44.5 статті 44 ПК України у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів, зазначених в пунктах 44.1 і 44.3 цієї статті, платник податків зобов`язаний у п`ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку в порядку, встановленому цим Кодексом для подання податкової звітності, та контролюючий орган, яким було здійснено митне оформлення відповідної митної декларації. Платник податків зобов`язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу. У разі неможливості проведення перевірки платника податків у випадках, передбачених цим підпунктом, терміни проведення таких перевірок переносяться до дати відновлення та надання документів до перевірки в межах визначених цим підпунктом строків.

Отже, втрата відповідних документів не є безумовною підставою  перенесення термінів проведення перевірки. Обов’язковою  підставою перенесення терміну проведення, за змістом пункту 44.5 статті 44 ПК України, перевірки є саме неможливість проведення перевірки за відсутності документів, які втрачені платником податків.  

Із повним текстом постанови КАС ВС від 13.05.2021 у справі № 640/15297/19 можна ознайомитися за посиланням.

Раніше ми писали, який порядок перерахунку пенсій державним службовцям.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде