Який порядок перерахунку пенсій державним службовцям

18:05, 2 сентября 2021
У Мінсоцполітики повідомили, як перераховують виплати тим, хто йшов на пенсію до набрання чинності нового Закону «Про державну службу».
Який порядок перерахунку пенсій державним службовцям
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законом «Про державну службу» від 2015 року не передбачено окремого порядку перерахунку пенсій особам, яким до 01.05.2016 було призначено пенсії за нормами старого закону про державну службу (1993 року). Такі особи без звернень переводяться на пенсії, обчислені за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за умови, що розмір такої пенсії буде більшим. Про це йдеться у листі-відповіді Міністерства соціальної політики на запит Професійної спілки працівників державних установ України (ПСПДУ).

Як стає відомо із листа ПСПДУ, профспілку цікавив перерахунок пенсій для тих державних службовців, які вийшли на пенсію згідно з нормами закону «Про державну службу» від 16.12.1993 № 3723-ХІІ, що втратив чинність, окрім статті 37, яка стосується умов призначення пенсій.

У статті 90 чинного Закону «Про державну службу» зазначено, що пенсійне забезпечення державних службовців здійснюється відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

У листі Мінсоцпоілитики зазначено, що особи, пенсії яким призначено згідно із старим законом про державну службу, без звернень переводяться на пенсії, обчислені за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за умови, що розмір такої пенсії буде більшим. Якщо ж меншим, то, можна зробити висновок з листа, нарахування буде продовжено далі як є зараз.

«Особа, яку переведено на пенсію за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», у будь-який час може звернутися до органів Пенсійного фонду України із заявою про переведення на пенсію за нормами Закону «Про державну службу» з установленням розміру», - йдеться  у повідомленні.

У листі Мінсоцполітики також зазначено, що для забезпечення індексації пенсії щороку проводиться перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та який враховується для обчислення пенсії. При цьому, за словами чиновників, з 01 березня 2021 року проведено перерахунок пенсій із застосуванням коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та який враховується для обчислення пенсії в розмірі 1,11.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що через ЦНАП можна буде оформляти пільги та перераховувати пенсії.

Додамо, що ми повідомляли, як обчислити пенсію, якщо втратили документи про розмір зарплати.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду