Втратили документи про розмір зарплати: як обчислити пенсію

17:45, 16 июля 2021
Мін’юст роз’яснив, як встановлюється заробітна плата у разі втрати документів про заробітну плату (дохід).
Втратили документи про розмір зарплати: як обчислити пенсію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Досить часто особи, які звертаються до структурних підрозділів Пенсійного фонду України для оформлення пенсії, стикаються з проблемою відсутності документів про розмір заробітної плати для обчислення пенсії. В основному це стосується періодів трудової діяльності, що припала до 1 січня 2004 року – коли набрав чинності Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції України.

Як же встановлюється заробітна плата у разі втрати документів про заробітну плату (дохід)?

Якщо особа з 1 січня 1998 року працювала офіційно, сплачувала податки зі своїх доходів до бюджету держави, роботодавець подавав персоніфіковані звіти до ПФУ, – то тоді особа зможе отримати інформацію про свою заробітну плату (доходи).

Якщо ж заробітна плата отримувалась особою до 1 січня 1998 року та така інформація відсутня у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків і Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, то вона визначається виходячи з розміру середньої заробітної плати за відповідною професією (посадою) на підприємстві, в установі, організації, що склалася в кожному місяці роботи, за який втрачено документи про нарахування та виплату заробітної плати (доходу) − за наявності підприємства, де працювала особа, або їх правонаступника.

За відсутності відповідної професії (посади) враховують розмір середньої заробітної плати за аналогічною професією (посадою).

У випадку ж повної втрати первинних документів про нарахування та виплату заробітної плати (доходу) за відповідний період вона визначається за відповідною професією (посадою) на зазначеному підприємстві, в установі, організації за календарний рік, що передує року, з якого призначається пенсія.

Якщо підприємство, де працювала особа, ще існує або ж є його правонаступник − інформацію про заробітну плату можна знайти в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Якщо підприємство ліквідовано або реорганізовано − у випадку відсутності правонаступника документи передаються ліквідаційною комісією (ліквідатором) до відповідних державних архівних установ або іншим місцевим архівним установам.

Якщо документи не передавались до архівних установ − дані про заробітну плату визначаються, виходячи з мінімальної тарифної ставки (посадового окладу) за відповідною або аналогічною професією (посадою), передбаченою відповідною галузевою угодою, за календарний рік, що передує року, з якого призначено пенсію.

Отже, вичерпного переліку первинних документів, які повинні підтверджувати довідку про заробітну плату, у жодних нормативних документах не зазначено, а також не передбачено порядку підтвердження довідки про заробіток первинними документами, якщо в архівній установі відомості про заробітну плату відсутні.

За таких обставин, у разі відмови органу ПФУ при розрахунку пенсії, даних про заробіток, що зазначаються у довідках про заробітну плату за період до 1 липня 2000 року з підстав, що довідка не підтверджується первинними документами, слід звертатися до суду про визнання рішень та дій таких органів протиправними та зобов’язання вчинити дії.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що на підвищення пенсій військовим і поліцейським виділять 5 млрд гривень. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва