На підвищення пенсій військовим і поліцейським виділять 5 млрд гривень

12:46, 14 июля 2021
Колишнім військовослужбовцям особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейським планують встановити щомісячну доплату на 2000 грн.
На підвищення пенсій військовим і поліцейським виділять 5 млрд гривень
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 14 липня Кабмін планує розглянути постанову, якою планується подолати диспропорцію в розмірах пенсій. Зокрема, зазначається, що відповідна постанова розроблена з метою надання матеріальної підтримки особам, яким пенсію визначено за нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» для поетапного зменшення диспропорцій в розмірах пенсій призначених до 1 березня 2018 р., які мають місце після перерахунку пенсій в березні 2018 року.

В чому проблема

Автори проекту постанови пояснюють, що у червні 2021 року в осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, яким пенсію призначено відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» завершується період виплати частини коштів компенсації підвищеного розміру пенсії за 2016-2017 роки і підвищення розмірів пенсій з 2016 року для цієї категорії пенсіонерів не відбувалося. Сумарна виплата пенсії з цією доплатою з 1.07.2021 зменшилася до місячного розміру пенсії та середній розмір цієї виплати складає  біля 2000 грн.

Крім того, після перерахунку пенсій колишнім військовослужбовцям Збройних Сил України у 2018 році, їхні пенсії не індексувалися через відсутність відповідного механізму, а диспропорція у розмірах пенсій в залежності від часу їх призначення складає більше 70%.

Що пропонується

Тож, документом пропонується з 1 липня 2021 року:

Колишнім військовослужбовцям, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейським та іншим особам, пенсії яким призначено відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» установити щомісячну доплату у сумі 2000 грн.

Крім того, зазначається, особам, яким призначено (поновлено) пенсію після 1 березня  2018 року розмір якої обчислений відповідно до статей 13,21 26 Закону (крім військовослужбовців строкової служби) з грошового забезпечення визначеного станом на 1 березня 2018 року, встановлюється щомісячна доплата на 2000 грн.

Пропонується установити, що у разі коли місячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної доплати передбаченої пунктом 1 цієї постанови, інших доплат до пенсій встановлених законодавством, в осіб які отримують пенсію призначену відповідно до Закону, не досягає 3854 грн., таким особам встановлюється щомісячна доплата до пенсії в сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсій.

Також пропонується збільшити для учасників бойових дій мінімальну пенсійну виплату до рівня 3893,4 гривень.

Варто також відзначити, що за розрахунками Пенсійного фонду України реалізація акта на липень-грудень 2021 року потребуватиме додаткових видатків із Державного бюджету України в сумі 5 3 млрд гривень.

Автори постанови наголошують, що реалізація цього документу, матиме позитивний вплив на інтереси колишніх військовослужбовців,  осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейських та інших осіб, пенсії яких призначено за нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси