Виплата компенсації за невикористані дні відпустки за час затримки видачі трудової книжки при звільненні: постанова КАС ВС

16:50, 16 сентября 2021
Верховний Суд зазначив, що відповідно до чинного законодавства України, яке регулює питання несвоєчасної видачі працівнику трудової книжки, останній має право на зміну дати звільнення та отримання середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.
Виплата компенсації за невикористані дні відпустки за час затримки видачі трудової книжки при звільненні: постанова КАС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд наголосив, що ч.5 ст.235 КЗпП України передбачає лише, що у разі затримки видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу працівникові виплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу, передає П'ятий апеляційний адміністративний суд у Facebook.

«Чинне законодавство передбачає право працівника на зміну дати звільнення у зв`язку із затримкою видачі трудової книжки і у такому разі днем звільнення вважається день її видачі. Втім, така зміна дати передбачає лише перенесення дати звільнення, а не поновлення працівника на роботі на вказаний період.

Іншої відповідальності власника або уповноваженого ним органу, а також інших, в тому числі і додаткових, гарантій для працівника ця правова норма не передбачає. Не передбачені вони і рештою чинних нормативно-правових актів.

З огляду на викладене, Верховний Суд зазначив, що відповідно до чинного законодавства України, яке регулює питання несвоєчасної видачі працівнику трудової книжки, останній має право на зміну дати звільнення та отримання середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

Водночас, законодавство не передбачає, що за час затримки видачі трудової книжки за працівником зберігається місце роботи і цей період вважається таким, що дає працівникові право на відпустку.

Таким чином, відсутні підстави для стягнення на користь працівника компенсації за невикористані дні основної та додаткової відпусток у вказаний період», — йдеться у повідомленні.

Постанова КАС ВС від 09.09.2021 у справі №360/3096/20.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, чи можуть добровільно звільнити державного службовця, якого попереджено про звільнення до закінчення терміну попередження.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді