Комітет Верховної Ради розгляне діяльність Державного бюро розслідувань, текстова трансляція

15:00, 29 мая 2019
Комітет Ради розгляне проблемні питання діяльності Державного бюро розслідувань.
Комітет Верховної Ради розгляне діяльність Державного бюро розслідувань, текстова трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

29 травня 2019 року о 15:00 у Комітеті Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності відбудуться слухання на тему: «Діяльність Державного бюро розслідувань, стан виконання покладених на Державне бюро розслідувань завдань та додержання ним законодавства, прав і свобод громадянина».

Метою проведення заходу є аналіз діяльності Державного бюро розслідувань, стан виконання покладених на Державне бюро розслідувань завдань та додержання ним законодавства, прав і свобод громадянина, а також розгляд звіту про діяльність Державного бюро розслідувань, обговорення проблемних питань функціонування Державного бюро розслідувань та напрацювання шляхів їх вирішення.

У слуханнях візьмуть участь народні депутати України, керівництво Державного бюро розслідувань, представники інших правоохоронних органів, міністерств та відомств, судової гілки влади, адвокатури, наукових установ, міжнародних організацій, громадських організацій та засобів масової інформації.

Порядок денний: заслуховування директора Державного бюро розслідувань Труби Р. М., його першого заступника Варченко О. О. та заступника Буряка О. О., керівників територіальних управлінь Державного бюро розслідувань, голови комісії з проведення конкурсу на зайняття посад директора Державного бюро розслідувань, його заступників, директорів територіальних органів та керівників підрозділів центрального апарату ДБР Майданника Р. А., представників громадського сектору та експертного середовища щодо стану виконання покладених на Державне бюро розслідувань завдань та дотримання ним законодавства, прав і свобод громадянина, а також розгляд звіту про діяльність Державного бюро розслідувань, обговорення проблемних питань його функціонування та напрацювання шляхів їх вирішення.

17:55. Слухання завершені. Як повідомив голова Комітету, за результатами цих слухань будуть ухвалені відповідні висновки.


17:50. Роман Труба стверджує, що погодив звільнення трьох керівників підрозділів центрального апарату та одного керівника територіального управління ДБР з заступниками. Однак Ольга Варченко підкреслила, що такого погодження фактично не було.

«О 9:30 ми отримали проекти наказів про звільнення цих людей. О 17:30 ці накази було підписано директором. Ми ж як заступники о 18:00 підписали відмову в погодженні цих наказів», — розповіла О. Варченко. Також вона підкреслила, що звільнені особи не отримувади відповідного попередження.


17:42. Екс-радник директора ДБР та екс-голова внутрішньої комісії Олег Шрам підкреслив порушення, які вчиняв Роман Труба. Зокрема, розповів про намагання втручання в діяльність внутрішньої комісії. Також він зауважив, що директор не має наміру створити підрозділи, які б здійснювали нагляд за законністю діяльності слідчих управлінь. Окрім того, відзначив, що директор не мав права одноосібно, без погодження звільняти співробітників центрального апарату, оскільки, окрім відсутності таких повноважень в законі, є рішення суду щодо заборони таких одноосібних рішень з боку директора.


17:20. Представник уповноваженого ВР з прав людини (директор департаменту реалізації національного превентивного механізму секретаріату уповноваженого) Олена Андрієць відзначила, що наразі є проблеми з реєстрацією ДБР кримінальних проваджень за фактами порушення прав людини.


17:05. Представники Ради громадського контролю при ДБР Надія Корінна та Максим Болдін перелічили порушення з боку директора Романа Труби. «Найбільшою проблемою ДБР є сам Р. Труба»,  відзначив голова РГК.


16:51. Заступник генерального прокурора Анжела Стрижевська відзначила, що нагальною потребою наразі є створення територіальних управлінь ДБР в областях. Це пов'язано з тим, що відбувається оптимізація судів, і має бути дотримана підсудність відповідних кримінальних проваджень. Вона спростувала твердження Р. Труби щодо можливості створення представництв на місцях. «Такої структури, як представництва, закон не передбачає», — підкреслила вона.


16:46. Антон Геращенко назвав роботу Романа Труби на посаді директора ДБР повним провалом: «Абсолютна влада розбещує абсолютно. Те, що ми прописали в законі неможливість звільнення директора ДБР — це величезна помилка. Необхідно змінити закон та передбачити процедуру звільнення на зразок процедури для Генерального прокурора».

А. Геращенко також підкреслив, що через дії Р. Труби блокується конкурс до центрального апарату, відбувається звільнення осіб в порушення закону, не створена Дисциплінарна комісія. «Я буду реєструвати заяву в Генеральній прокуратурі щодо протиправних дій Р. Труби на посаді директора»,  підкреслив А. Геращенко.


16:43. Голова зовнішньої комісії Роман Майданик підкреслив, що директор Роман Труба фактично блокує конкурс на ряд керівних посад у ДБР у звязку з тим, що не затверджує відповідні кваліфіксційні вимоги до цих посад. Також він підкреслив, що зовнішня комісія мала надати погодження щодо звільнення вказаних 4 співробітників ДБР, але до зовнішньої комісії Р. Труба, на порушення закону, не звертався з цього приводу.


16:25. Член Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Віктор Король зауважив, що є певні сумніви у відповідності закону рішень Романа Труби про звільнення трьох керівників підрозділів центрального апарату та одного керівника територіального управління ДБР.


16:10. Народний депутат України Антон Геращенко поставив Р. Трубі запитання щодо того, на підставі якого закону він звільнив 4 співробітниківдиректора теруправління ДБР в Полтаві Володимира Тимошка, керівника другого управління організації досудових розслідувань Олександра Туру, керівника фінансового управління Дениса Луцика, керівника управління забезпечення діяльності Василя Титарчука.

Р. Труба знову повторив свою тезу: кадрова ротація — це нормально. На це Андрій Кожем'якін, звертаючись до Р. Труби, відповів: «Дивіться на мене! Якою нормою закону Вам дозволено здійснювати таким чином звільнення?»

«Особи, про яких іде мова, неналежним чином виконували свої обов'язки. Наказ про звільнення був спрямований на узгодження до заступників і лише потім мною було констатовано, що ці співробітники не пройшли випробувальний строк»,  сказав Р. Труба. А. Кожем'якін знову підкреслив, що така процедура законом про ДБР не передбачена.


16:00. Перший заступник директора Ольга Варченко, у свою чергу, зазначила, що зараз недоукомлектований центральний апарат. «Зараз із 182 штатних посад працюють 116 слідчих. 43 посади вакантні. Відсутні заступники начальників управлінь, заступники начальників, а подекуди і начальники відділів. Ми зверталися до директора ДБР Романа Труби з тим, щоб він оголосив конкурс на ці вакансії». Втім, директор цього не зробив. В цілому наповненість ДБР кадрами зараз становить 64%.

Також Варченко розповіла, що ДБР веде 44 провадження щодо співробітників НАБУ, 81 — щодо прокурорів, 27 — щодо суддів, членів ВККС, членів Вищої ради правосуддя, 23 — щодо народних депутатів.

Крім того, за її словами, наближається до завершення розслідування, пов'язане з сюжетом-розслідуванням Дениса Бігуса про розкрадання в Оборонпромі.


15:56. Директор ДБР Роман Труба у своїй доповіді розповів про підсумки діяльності ДБР і проблемні питання. Він зазначив, що після прийняття змін до профільного закону необхідно затвердити нові кваліфікаційні вимоги, щоб провести конкурс. І ці вимоги ще в стадії напрацювання.

Також він зазначив, що не створена Дисциплінарна комісія при ДБР: «Дисциплінарна комісія потрібна директору ДБР. Адже виникають вже питання, які вимагають реагування. На даний момент вже розроблено положення про ДК, і воно готове до реєстрації в Мін'юсті. Але деякі члени РГК при ДБР подали в суд, щоб перешкодили створенню нової Ради громадського контролю і, відповідно, обранню членів ДК».

Наостанок він додав, що його мета в тому, щоб судді, чиновники і правоохоронці не маніпулювали посадами.


15:39. Комітет розпочався зі скандалу. Роман Труба почав свій виступ зі слів: «Ми тільки що прийняли колегіальне рішення про те, що доповідь від імені ДБР буде робити тільки директор. Заступники в доповіді брати участь не будуть». На це голова правоохоронного комітету Андрій Кожем'якін відреагував дуже жорстко. «У нас є встановлений заздалегідь регламент слухань комітету! Ви його бачили. Тому ніяких ваших власних рішень про зміну регламенту бути не може»,  заявив він.


15:20. Почалися слухання у Комітеті ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. На засіданні присутні директор Державного бюро розслідування Роман Труба, перший заступник директора Ольга Варченко і заступник Олександр Буряк, члени Комітету, народні депутати, члени зовнішньої конкурсної комісії з відбору в ДБР, члени Ради громадського контролю при ДБР і багато інших. Відзначимо, що зал повний.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ДБР готується до створення оперативних підрозділів.

До того ж, ми повідомляли, що Роман Труба видав накази про звільнення 4 керівників.

Також Денис Монастирський розповів «Право ТВ» про перезапуск конкурсу на керівні посади ДБР та перевірку керівників силових відомств.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області