Антирейдерська комісія провела засідання: що відомо

11:28, 23 сентября 2019
У Мін’юсті планують закрити усі рейдерські шпарини.
Антирейдерська комісія провела засідання: що відомо
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Онищук повідомила, що 20 вересня відбулося засідання антирейдерської комісії. Про це вона поінформувала на своїй сторінці у Facebook.

«Поділюся своїми думками та першими висновками у цьому дописі, пишіть у коментарях ваші думки та пропозиції, буду дослухатися:

  • Більшість скарг — це приховані, затяжні, складні корпоративні конфлікти, які не повинен розглядати адміністративний орган.
  • Є багато скарг на скасування реєстраційних дій, які здійснені 1-3 роки назад. Суспільство наполягає на існуванні комісії ще протягом якогось часу в якості червоної кнопки, яка має негайно повертати людям майно, яке щойно забрали рейдери через реєстраційні дії.

То як комісія може розглядати спори трирічної давнини?

На мою думку, потрібно вже сьогодні визначити законом чіткий короткий строк подачі скарги, наприклад, в 90 днів з моменту винесення рішення, щоби припинити такі маніпуляції.

Фермер не може не знати три роки про захоплення землі, яку він обробляє.

  • Винести справедливе та законне рішення комісії дуже складно, оскільки більшість конфліктів — це спір про право, який має розглядатися у судовому порядку. У комісії дуже вузькі процесуальні можливості. Скасувати реєстраційну дію можна виключно за формальними ознаками проведення самої дії в реєстрі.
  • Із 20 розглянутих вчора скарг жодного рейдерського захоплення. Майже всі скарги — це спроба змінити в адміністративному порядку власника майна, скориставшись коротким строком розгляду скарг.

Наприклад, 3 скарги стосувалися скасування реєстрації права власності, яке іпотекодержатель набув на підставі ст. 37 ЗУ «Про іпотеку». Реєстраційні дії проведені у відповідності із чинним законодавством, повністю дотримана процедура. У такому випадку очевидно, що боржник подає скаргу, щоб у будь-який спосіб повернути своє майно, і використовує для цього комісію;

Близько 10 скарг — спроба великого агрохолдингу через комісію повернути право на землю, яке вони втратили в 2016 році.

  • Абсолютно всі члени комісії та працівники, які працюють із підготовкою матеріалів за скаргами мають досконало володіти навичками роботи в державних реєстрах. Без наявності таких знань бути об’єктивним у прийнятті рішення не вбачається можливим.
  • Є інформація, що більшість реєстраторів із рейдерських КП перейшли в ОМС.

Бережіться, готую список прізвищ реєстраторів, які здійснювали найцинічніші рейдерські захоплення протягом останніх трьох років, буде постійний моніторинг ваших дій і негайна передача відомостей про порушення в правоохоронні органи.

Моє завдання номер один — негайно навести лад в сфері державної реєстрації, закрити рейдерські шпарини та зробити все, щоб антирейдерська комісія була ліквідована у зв’язку із відсутністю необхідності її існування.

Це буде непросто, але спільними зусиллями ми цього досягнемо!

P.S. Дуже потрібні професійні юристи зі знанням роботи державних реєстрів. Резюме надсилайте в приватні повідомлення», — написала Онищук.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Зеленський ініціює початок протидії рейдерству в сфері реєстрації.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва