Як повідомити про корупцію: НАБУ опублікувало алгоритм дій

20:48, 5 января 2022
До кого звернутись у разі виявлення корупційного правопорушення.
Як повідомити про корупцію: НАБУ опублікувало алгоритм дій
Джерело фото: apei.es
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

НАБУ розповіло громадянам України, як діяти у разі виявлення корупції. Для цього достатньо зробити кілька кроків.

Так, корупційне правопорушення — діяння, що містить ознаки використання посадовцем наданих йому повноважень та пов’язаних із цим можливостей для задоволення особистих інтересів чи інтересів третіх осіб з метою одержання матеріальних благ, послуг, пільг або інших переваг.

До кого звернутись у такому разі? Протидією корупційним правопорушенням займається багато державних та правоохоронних органів, тому ознайомтеся з підслідністю НАБУ – тут.

Далі сформулюйте та опишіть ситуацію, що склалась. Викладіть звернення або повідомлення, опираючись виключно на факти, а не на власні здогадки чи припущення.

«Пам’ятайте: завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину тягне за собою кримінальну відповідальність», - зауважують у Бюро.

Після цього вкажіть свої контакти, щоб отримати відповідь від НАБУ. Якщо цього не зазначено, то таке звернення або повідомлення вважається анонімним, на що ви також маєте право.

Оберіть варіант подання звернення або повідомлення. Це можна зробити за допомогою онлайн-форми – тут, завітавши до приймальні громадян Бюро, телефоном: 0-800-213-200 або електронною поштою [email protected].

«Оформіть одне звернення або повідомлення, використовуючи один канал зв’язку. Не варто дублювати звернення/повідомлення всіма доступними шляхами, спеціалісти НАБУ його отримають та нададуть відповідь», - зауважують спеціалісти.

Очікуйте відповіді. Відповідно до статті 20 Закону України «Про звернення громадян», звернення розглядаються і вирішуються невідкладно, але не пізніше 15 днів від дня їх отримання — ті, які не потребують додаткового вивчення. Загальний термін розгляду звернень не повинен перевищувати одного місяця від дня їх надходження. Строки розгляду повідомлень про злочини визначено ст. 214 КПК України.

Також «Судово-юридична газета» писала про гід з держпослуг: як в одному місці розкажуть про оформлення житла, відкриття бізнесу та реєстрацію авто.

Крім того, ми розповідали про визнання поширеної інформації недостовірною: ВС роз’яснив, що таке оціночне судження і фактичне твердження.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки