Порядок звернення громадян до народного депутата

11:35, 11 марта 2019
Як правильно звернутися до народного обранця та отримати допомогу у вирішенні проблемних питань.
Порядок звернення громадян до народного депутата
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Приходячи на вибори народних депутатів, громадяни віддають свої голоси за партію та окремо за кандидата від мажоритарного округу. Після початку роботи нового складу Верховної Ради України виборці ще деякий час слідкують у пресі за діями «свого» кандидата, відпочивають у відремонтованих за його сприяння парках, отримують вітальні листівки на Різдво. Та на цьому, як правило, вся взаємодія виборця з народним депутатом закінчується. Але насправді ваша співпраця з народним депутатом може бути набагато більш плідна та корисна.

Що може зробити для виборців народний депутат

  • сприяти розробці та подальшому фінансуванню програм для вирішення проблем у окрузі;
  • розробляти законопроекти, що враховують побажання та інтереси виборців;
  • надсилати офіційні депутатські звернення до органів та установ, при цьому вимагаючи відповіді протягом 10 днів;
  • ініціювати проведення перевірок організацій, що порушують законодавство;
  • надавати консультації виборцям щодо захисту їх прав.

Важливо пам’ятати, що народний депутат також має своє окреслене коло повноважень і не сприяє у вирішенні питань надання грошової допомоги, надання пільг, оскарження судових рішень та проблем побутового характеру.

Як можна звернутися до народного обранця

Відповідно до положень Закону України «Про статус народного депутата України», депутат зобов’язаний постійно перебувати на зв’язку зі своїми виборцями. Для того, щоб звернутися безпосередньо до свого обранця, у виборця є кілька шляхів.

По-перше, найпростіший шлях — надіслати лист до Верховної Ради України (01008, м. Київ, вул. Грушевського,5), вказавши прізвище бажаного адресата. Із загальної скриньки працівники апарату ВРУ розподіляють кореспонденцію до всіх представників парламенту. Проте, якщо питання нагальне, поштове відправлення — не найкращий варіант через довгий час доставки.

По-друге, можна надіслати електронний лист або зателефонувати до приймальні народного депутата (контакти можна знайти у відповідному розділі на сайті Верховної Ради України).

Третій варіант є найбільш дієвим та швидким: ви можете особисто завітати до приймальні народного депутата і поспілкуватися з його помічником або записатися на особистий прийом. Відповідно до вимог законодавства, депутат має проводити особистий прийом не рідше двох разів на рік, і багато хто з парламентарів цією кількістю й задовольняються. Безпосередньо в приймальні ви можете подати як письмове звернення, так і усне відповідно до ст.5 Закону України «Про звернення громадян». У разі подачі усного звернення працівник приймальні має зафіксувати всі обставини, викладені відвідувачем, та зареєструвати звернення як усне.

Належне оформлення звернення до народного депутата України

Для отримання швидкої відповіді ваше звернення має бути оформлене належним чином. Так, у письмовому зверненні повинні міститися прізвище, ім'я, по батькові депутата, до якого ви звертаєтесь; адресат, до кого надсилається звернення; ваші прізвище, ім'я, по батькові, адреса проживання, контактний телефон; основна суть звернення, поставлені питання чи пропозиції, побажання та зауваження; підпис, дата; перелік додатків.

Особливих вимог до стилістики звернення немає, питання викладаються в довільній формі. Можете за бажанням додати копії документів, що підтверджують обставини по справі. Письмові звернення бажано надсилати поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Та варто враховувати, що не будуть розглядатися звернення анонімні; ті, що повторно надсилаються з питання, що вже розглядалося; звернення, що містять наклеп чи ознаки агресії; скарги на дії чи бездіяльність безпосередньо адресата тощо.

Порядок розгляду депутатом звернення виборця

Варто знати, що спілкування з народним депутатом — це не купа папірців, що зникають в нікуди, без жодних відповідей та реакції. Відповідно до Закону України «Про звернення громадян», строк розгляду депутатом звернення не може перевищувати одного місяця з дня отримання. Про хід та результати розгляду вас буде проінформовано відповідним листом від народного депутата.    

Зазначимо, що якщо вами було подано правильно оформлене звернення, усне звернення було зареєстроване помічником депутата, ви отримали повідомлення, що лист надійшов, а відповіді у встановлений строк так і немає, ви можете поскаржитись письмово голові Верховної Ради або у Комітет з питань регламенту та організації роботи ВРУ. Та варто враховувати, що депутатом могли бути надіслані звернення до різних органів та інстанцій та не отримано на даний момент відповіді.

Де можна знайти контакти народного депутата або його приймальні

  • на особистій сторінці народного депутата депутата на сайті rada.gov.ua;
  • на сайті ГО «ОПОРА» rada.oporaua.org;
  • на сайтах депутатів, партії або у соціальних мережах.

«Судово-юридична газета» раніше розглядала інцидент з народним депутатом, який здійснював тиск на суддю, вимагаючи прискорити розгляд справи у депутатському зверненні.

Також ми повідомляли новину про нардепа, який взяв на поруки підозрюваного у замаху на умисне вбивство.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді