З’їзд вчених продовжує розглядати питання щодо обрання членів ВРП, текстова трансляція

16:18, 14 марта 2019
Триває з’їзд представників юридичних закладів вищої освіти та наукових установ з обрання двох нових членів Вищої ради правосуддя.
З’їзд вчених продовжує розглядати питання щодо обрання членів ВРП, текстова трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

З’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ з обрання двох нових членів Вищої ради правосуддя продовжив свою роботу після перерви.

Одним з принципових питань є те, хто може бути делегатом на з’їзді: чи можуть у виборах членів Вищої ради правосуддя брати участь делегати від вищих військових навчальних закладів, а також ЗВО, які готують кадри для Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, СБУ тощо.

Нагадаємо, що 30 квітня 2019 року закінчуються повноваження у діючих членів Вищої ради правосуддя за квотою юридичних ЗВО і наукових установ Андрія Бойко і Анатолія Мирошниченка, обраних на свої посади 28 квітня 2015 року.

Головує на з’їзді ректор КНУ ім. Т. Шевченко Леонід Губерський:

«Ми зробили цю перерву, щоб з’ясувати всі нюанси. Ми з повагою ставимося до наших колег. Але виникло питання, що участь представників військових закладів суперечить нормам закону. Ми звернулися до Вищої ради правосуддя, і вчора отримали офіційний лист за підписом голови ВРП Ігоря Бенедисюка. Також ми отримали лист від Держсекретаря Міністерства внутрішніх справ О. В. Тахтія. І щойно прийшов лист від заступника міністра юстиції Сергія Петухова. Є також, як ми знаємо, лист від Лілії Гриневич. Зараз ми їх зачитаємо», — відмітив він.

Заклади освіти МВС не є військовими закладами, вважають у МВС, тобто обмежити їх участь у з’їзді неможливо. У цьому МВС погоджується з Міносвіти.

З іншого боку, у Мін’юсті вважають, що у виборах членів Вищої ради правосуддя не можуть брати участь делегати від вищих військових навчальних закладів, а також ЗВО, які готують кадри для Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, СБУ і т.д.


О 17:00 з'їзд завершив роботу.


17.00 Стали відомі результати другого туру:

Віктор Грищук — 53 голоси

Сергій Прилипко — 38 голосів

Дмитро Журавльов — 35 голосів

Андрій Василенко — 26 голосів

2 бюлетені визнані недійсними. Ще 12 бюлетенів виявилися незатребуваними делегатами.

Таким чином, членом ВРП обраний тільки Віктор Грищук. Вчені правознавці, таким чином, будуть представлені в ВРП тільки одним представником.

Фото:Віктор Грищук та Андрій Василенко


16.00 Стали відомі результати голосування за членів ВРП.

Оксана Блажівська — отримала 12 голосів

Андрій Василенко — 18 голосів

Віктор Грищук — 35 голосів

Дмитро Журавльов — 29 голосів

Андрій Ковальчук — 16 голосів

Віталій Косович — 11 голосів

Олег Омельчук — 11 голосів

Сергій Прилипко — 38 голосів

Недійсними визнано три бюлетені.

Таким чином, в першому турі більшості не отримав жоден кандидат. Відбудеться другий тур, в який вийшли Сергій Прилипко, Дмитро Журавльов, Віктор Грищук і Андрій Василенко.

Якщо не вдасться обрати членів ВРП і з другого разу, більше спроб, як повідомив Леонід Губерський, не буде.

Крім того, з'їзд погасив 7 бюлетенів, за якими не з'явилися делегати з'їзду перед голосуванням.


13.48 Делегати приступили до голосування. 


13.30 Андрій Ковальчук зазначив, що робота у ВРП є одним із дієвих інструментів реалізації судової реформи.

Віталій Косович зазначив, що наразі актуальним є питання, коли суди звертаються до Верховного Суду з виключною правовою проблемою, а також те, що Кодекс суддівської етики наразі переповнений оціночними термінами.

Олег Омельчук окреслив найважливіші задачі ВРП.

Сергій Прилипко на початку свого виступу зазначив важливість ролі наукової спільноти для всього розвитку України, а також на важливості реалізації конституційного права на доступ до правосуддя.


13.26 Заступник міністра юстиції Сергій Петухов у коментарі «Судово-юридичній газеті» повідомив, що ніяких підроблених листів на ім’я з’їзду вчених не було. Насправді було дві відповіді Міністерства юстиції — на запит МВС та на запит Вищої ради правосуддя. По суті вони не відрізняються.


13.12 Андрій Василенко зазначив: «Зараз ситуація дуже складна. З 7800 штатних посад суддів зайняті 5221. 124 суди мають менше половини штату, деякі не мають і половини. Ми почистили судову систему на 40%, тепер її треба відновити та перезапустити».

Михайло Колос поставив кандидату питання: на якій посаді в науковому закладі працює кандидат?


12.57 Почалися виступи кандидатів. Першою слово взяла Оксана Блажівська. Вона зазначила надзвичайну роль Вищої ради правосуддя як для взаємозв'язку суспільства та суду, так і для судової системи з точки зору відновлення довіри.


12.46 Голова мандатної комісії повідомила, що кандидати до ВРП Ольга Шило, Володимир Гринюк та Олександр Ковальчук зняли свої кандидатури.

Наразі делегати з’їзду проводять голосування стосовно питання, чи зможе брати участь у виборах Андрій Ковальчук — 61 голос «за».

Таким чином, участь у виборах до ВРП братимуть:

Олег Омельчук — ректор Хмельницького університету управління та права;
Дмитро Журавльов — перший заступник директора Інституту права та післядипломної освіти Міністерства юстиції України;
Віктор Грищук — головний співробітник відділу організації наукової роботи Львівського університету внутрішніх справ, у минулому проректор цього вузу;
Віталій Косович — завідувач кафедри теорії та філософії права Львівського національного університету ім. І. Франка;
Андрій Ковальчук — професор кафедри правосуддя юридичного факультету Державного університету інфраструктури та технологій;
Сергій Прилипко — професор кафедри загально-правових дисциплін Інституту управління та права Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
Андрій Василенко — адвокат, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
Оксана Блажівська — суддя Господарського суду м.Києва.


12.37 Доповідає мандатна комісія. Головою комісії обрано Антоніну Григорівну Бобкову. Секретарем — Олену Сергіївну Яру.

Перевірено реєстраційні списки. Загальна кількість обраних — 97. Спочатку було повідомлено, що загальна кількість зареєстрованих та підтверджено їх повноваження — 93 особи.

Крім того, Дніпровський національний університет ім. Олеся Гончара, з якого надійшов на оргкомітет лист, в якому названі імена ще двох кандидатів. Проте такий лист надіслано лише в копії та немає оригіналу документів. Таким чином, стоїть питання щодо підтвердження повноважень ще двох кандидатів.

За результатами голосування їх повноваження підтверджено, таким чином загальна кількість делегатів 95 чоловік.


12. 35 Перерва закінчилася.

Леонід Губерський оголосив, що надійшов ще один лист від Міністерства юстиції за підписом знов-таки заступника міністра юстиції Сергія Петухова щодо участі у з’їзді представників ЗВО МВС. Цей лист стосується роз’яснення для МВС. Порівняно з попереднім листом цей містить більш широке обгрунтування позиції Мін’юсту.


11.16 З’їзд ухвалив рішення допустити до участі у з’їзді представників ЗВО МВС. Таким чином, допущено ще 14 делегатів (усього 97).


11.06 Делегат Станіслав Дмитрович Гусарєв, перший проректор Національної академії внутрішніх справ зробив оголошення з приводу листа Міністерства юстиції.

«У мене оголошення для всіх присутніх. Лист, який надійшов з Мін’юсту, є підробкою. І зараз від Мін’юсту рухається інший лист!» — заявив Гусарєв.

Леонід Губерський також сказав, що його повідомили про це.


10.48 Отже, Вища рада правосуддя та Мін‘юст вважають, що ЗВО МВС не мають права брати участі у з’їзді, а МВС та Міносвіти — що можуть.

Представник НУ «Острозька академія» Михайло Колос зазначив: «Ми в даній ситуації не можемо виходити із змісту закону. Бо стосовно закону є два різних тлумачення. У даному випадку ми, як повноважні делегати, повинні виходити з верховенства права, а не верховенства закону. І тут була зачитана одна мудра позиція, і вона співпадає із суттю, з фактажем, здається, це позиція держсекретаря МВС».

Прикметно, що на з’їзді присутній Ілля Ківа. Він зазначив наступне: «Я тут, бо я є керівником профспілки Міністерства внутрішніх справ. Я тут підготував лист, бо бачу спробу провести вибори членів ВРП кулуарно. Порушуються права ЗВО, які відносяться до системи МВС. Вища рада правосуддя намагається по-своєму тлумачити норму законодавства, розширюючи її зміст. Це неприпустимо. Може, це спроба отримати завчасно спланований результат? Зараз ситуація стоїть на межі порушення закону».

«У 1991 Сергій Пушкар, який від ВРП підписав лист, закінчив військово-юридичний факультет Військового Червонопрапорного інституту у місті Москві, і він є кадровим російським військовим! — підкреслив Ілля Ківа і додав: Я вас закликаю не стати маріонетками в руках Москви!»

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки