Кандидаты в судьи не из числа помощников могут оказаться «за бортом»

14:06, 6 мая 2019
В распоряжении «Судебно-юридической газеты» оказалось письмо кандидатов в судьи, адресованное ВККС.
Кандидаты в судьи не из числа помощников могут оказаться «за бортом»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Как известно, в Украине продолжает оставаться актуальным вопрос заполнения вакансий в судах. Кадровый голод в некоторых регионах не позволяет судам полноценно осуществлять правосудие: иски и другие процессуальные документы суды принимают, а рассматривать их некому.

Высшая квалификационная комиссия судей еще в 2017 году объявила отбор кандидатов в судьи двух категорий: из числа помощников судей и не из числа помощников. Помощники (для них была упрощенная процедура) уже завершили обучение в Национальной школе судей, а 24 мая такое обучение закончат «обычные» кандидаты.

Вместе с тем, в сложившихся обстоятельствах последние обеспокоены тем, что до конкурса на вакантные должности не дойдут. Это следует из письма, которое попало в распоряжение «Судебно-юридической газеты».

Письмо адресовано председателю Высшей квалификационной комиссии судей Сергею Козьякову.

«Звертаємось до Вас з приводу ситуації, яка наразі склалась з майбутнім проведенням конкурсу на заміщення вакантних посад суддів і непокоїть нас, кандидатів на посади суддів, які вже закінчують проходити спеціальну підготовку в Національній школі суддів України.

Наше занепокоєння пояснюється тим, що відповідно до затвердженої у встановленому порядку нової тимчасової штатної чисельності нових окружних судів, вакантними є 602 посади суддів у загальних судах. В резерві на заміщення вакантних посад суддів місцевих загальних судів перебувають 656 кандидатів.

Нові зміни до правил проведення зазначеного конкурсу, відповідно до яких кандидати на посади суддів, що перебувають у резерві, зможуть подати заявки на участь у конкурсі відразу до п’яти окружних судів, цілком ймовірно, матимуть наслідком заповнення ними вже цього року всіх без виключення вакантних посад суддів. Отже, з огляду на зазначене, невизначеними та незрозумілими є перспективи результатів подальшої участі у доборі нас, кандидатів на посади суддів, які проходять спеціальну підготовку в Національній школі суддів України», — отмечается в письме.

Кандидаты подчеркивают, что им, в отличие от работающих помощников судей, пришлось уволиться с работы и переехать в другое место для обучения в Национальной школе судей:

«Багатьом з нас, на відміну від працюючих помічників суддів, довелось звільнитись з роботи та переїхати в інше місце для навчання, залишивши свої сім’ї, та суттєво змінити умови побуту у зв’язку з тривалою спеціальною підготовкою. Проте ми свідомо йшли на це, враховуючи оприлюднений графік, правомірно очікуючи можливість участі у конкурсі на зайняття вакантних посад уже влітку 2019 року.

Крім того, ми бачимо, що під час проходження четвертого добору правила участі в ньому почали змінюватись. І, на жаль, завершується четвертий добір у не зовсім рівних конкурентних умовах для кандидатів, які найдовше проходили спеціальну підготовку в Національній школі суддів України»

Кандидаты ссылаются на «концепцию правомерного ожидания», согласно которой действия или решения органа публичной власти считаются противоречащими принципу верховенства права не только в тех случаях, когда такими действиями нарушаются субъективные права, прямо предусмотренные действующим законодательством, но и в случаях, когда такие действия не удовлетворяют правомерные ожидания лиц, в отношении которых они совершаются.

В связи с этим кандидаты просят ВККС рассмотреть возможность проведения квалификационного экзамена в июне 2019 года с возможностью проведения конкурса для всех кандидатов на должности судей одновременно:

«Шановні члени Комісії! Просимо зважити на те, що відповідно до орієнтовного графіку добору кандидатів на посади суддів, який був оприлюднений для загального ознайомлення, проведення кваліфікаційного іспиту для нас планувалося на 30.05.2019, а зарахування до резерву та визначення рейтингу — до 30.07.2019. З огляду на зазначене, наразі ми маємо докорінну зміну графіка добору, що повністю унеможливлює нашу участь у конкурсі на заміщення вакантних посад суддів у 2019 році. 

Керуючись ст. 40 Конституції України, відповідно до якої усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк, положеннями Закону України «Про звернення громадян», директивою Ради №2000/78/ЄC від 27 листопада 2000 року, що встановлює загальні рамки рівноправного поводження у сфері зайнятості і професійної діяльності, враховуючи те, що наша спеціальна підготовка завершується вже 24.05.2019, просимо розглянути можливість проведення кваліфікаційного іспиту у червні 2019 року з можливістю проведення конкурсу для всіх кандидатів на посади суддів одночасно, що, на нашу думку, сприятиме забезпеченню рівності прав усіх учасників добору та формуванню суспільної думки щодо максимально об’єктивного та конкурентного четвертого добору, який є першим добором, в якому на високому рівні була проведена спеціальна підготовка кандидатів на посади суддів.

З повагою кандидати на посади суддів, слухачі Національної школи суддів України».

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси