Вільний ринок землі: принципове рішення ухвалять до кінця року

15:43, 12 августа 2019
З деталями гірше — тривають консультації з експертами.
Вільний ринок землі: принципове рішення ухвалять до кінця року
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Політичне рішення про необхідність земельної реформи Президент України прийняв, ключові положення реформи та вільного ринку землі сільськогосподарського призначення розроблені, проте модель нових земельних стосунків та їх інституційне забезпечення — ще в процесі обговорення. Про це розповів юрист, народний депутат від партії «Слуга народу» Денис Малюська, який опікується земельною темою у команді Президента.

За його словами, Концепцію реформи та законопроект про ринок сільськогосподарських земель потрібно ухвалити до кінця року.

«Але подробиць, окрім дедлайнів, ми ще не готові озвучувати. Не тому, що не маємо напрацювань, а тому, що хочемо почути думку експертів», — зазначив новообраний парламентар.

Щоб не було підстав для непотрібних вигадок, він все ж таки назвав кілька основних умов, які, на думку президентської команди, слід врахувати, щоб майбутній ринок землі працював успішно.

По-перше, це припинення сільськогосподарського рейдерства. Це питання має бути вирішеним до відкриття ринку землі. Зокрема, підписаний навіть відповідний Указ Президента України. Нова команда в Міністерстві юстиції нині активно працює над впровадженням антирейдерських заходів.

По-друге, необхідно переглянути повноваження Держгеокадастру — основної інстанції у земельних стосунках. Замість державного «монстра» треба створити сервісне відомство, яке опікувалося б виключно технічними питаннями ведення земельного кадастру.

По-третє, як не дивно, крім перегляду повноважень існуючих відомств, слід створювати нові інституції. Зокрема, має існувати установа, яка б забезпечувала селян і фермерів доступом до фінансування сільгоспвиробництва.

І останнє, але найголовніше, — не повинно бути поспіху у впровадженні реформи.

«Нам треба як мінімум дев’ять місяців після ухвалення закону, а то й рік, щоб реформа запрацювала правильно і не викликала обурення у суспільстві», — вважає Денис Малюська.

В той же час, наголосив він, нова влада не може собі дозволити, щоб аграрна сфера розвивалася повільно, як це було у попередні роки. У ній закладений величезний потенціал для зростання економіки України. Тому модель реформи має бути остаточно обговорена достатньо швидко — можливо, до кінця серпня.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді