У НАДС хочуть прибрати щомісячну премію державним службовцям

17:45, 18 ноября 2020
Голова НАДС вважає, що якщо премію доплачувати щомісяця, то вона сприймається як зарплата.
У НАДС хочуть прибрати щомісячну премію державним службовцям
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Державним службовцям премія має нараховуватися один раз на три місяці за результатами виконання. Якщо ж її доплачувати щомісяця, то вона сприймається як зарплата. Про це під час діалогу про реформи, присвяченому реформі публічної адміністрації зазначила Голова Національного агентства України з питань державної служби (НАДС) Наталія Алюшина.

 За її словами, реформування державної служби тісно пов’язане з реформою оплати праці.

«У травні місяці була затверджена концепція реформування оплати праці з відповідним планом дій, Наказом НАДС затверджена методика класифікації посад, яка зараз проходить юстування в міністерстві юстиції, невдовзі має стартувати проект щодо пілотування класифікації посад», - відзначила голова НАДС.

Відповідаючи на питання стосовно ролі премій, вона відзначила, що премія буде нараховуватися 1 раз на три місяці за результатами виконання. Якщо її доплачувати щомісяця, то вона сприймається як зарплата. Також вона відзначила, що розмір щоквартальної премії можна підвищити до 90%.

«Має бути рівний доступ до державної служби. Державні службовці мають отримувати гідний рівень винагороди за свою роботу… У 2015 році мінімальна зарплата була 1378 грн. У той же час мінімальний посадовий оклад державного службовця дорівнював мінімальній заробітній платі. На сьогодні прожитковий мінімум становить 2197 грн, проте мінімальний посадовий оклад державного службовця дорівнює два прожиткові мінімуми 4394 грн. При цьому мінімальна зарплата становить 500 грн, тобто мінімальний оклад державного службовця менший, ніж мінімальна зарплата. З 1 січня мінімалка буде 6000 грн, тому зростання оплати праці державних службовців є чутливим питанням на рівні району, області», – сказала Алюшина.

За її словами, зараз триває оцінювання діяльності державних службовців. Вона підкреслила, що, попри малу зарплату та пандемію ефективність державної служби не постраждала.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Національним агентством України з питань державної служби за сприяння та підтримки проекту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR) провів у режимі вебконференції комітетські слухання на тему: «Реформа системи оплати праці на державній службі». 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде