Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з передачею на поруки трудовому колективу: позиція ВС

08:25, 23 февраля 2021
За ухвалою місцевого суду двох осіб звільнено від кримінальної відповідальності та передано на поруки трудовим колективам (магазину ФОП та ОСББ).
Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з передачею на поруки трудовому колективу: позиція ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Особу може бути звільнено від кримінальної відповідальності у зв’язку з передачею її на поруки трудовому колективу (ст. 47 КК) незалежно від кількості членів такого колективу, а також часу, упродовж якого особа, яку передають на поруки, була членом цього трудового колективу. До такого висновку дійшов Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду, розглянувши справу 158/2745/19.

Обставини справи

За ухвалою місцевого суду двох осіб на підставі ст. 47 КК звільнено від кримінальної відповідальності та передано на поруки трудовим колективам (магазину ФОП та ОСББ). За ухвалою апеляційного суду вказане судове рішення щодо другої особи залишено без зміни. Позиція ККС: залишено без зміни рішення судів попередніх інстанцій.

Обґрунтування позиції ККС: колегія суддів визнає необґрунтованими доводи прокурора у касаційній скарзі стосовно того, що ОСББ не є трудовим колективом, на поруки якого може передаватися особа відповідно до ст. 47 КК. Проаналізувавши положення ч. 5 ст. 4 Закону «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 10.12.1971 № 322-VIII, на підставі якого було утворено ОСББ, а також Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, відповідно до якого вказане ОСББ є юридичною особою, ст. 21 КЗпП, згідно з якою ОСББ може укладати трудові договори з працівниками, колегія суддів дійшла висновку, що ОСББ може вважатися трудовим колективом у розумінні ст. 47 КК. Безпідставними визнано доводи прокурора у касаційній скарзі стосовно того, що трудовий колектив ОСББ включає невелику кількість осіб (5 найманих працівників), а тому ОСББ не може взяти на поруки особу. Відповідно до Статуту ОСББ для належного утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території об’єднання уклало трудові договори з п’ятьма особами. КК не містить вимог стосовно кількості осіб, які можуть працювати у трудовому колективі для того, щоб вирішити питання про те, чи може цей трудовий колектив взяти особу на поруки.

На думку Суду, необґрунтованими також є доводи прокурора у касаційній скарзі про те, що друга особа працює в ОСББ упродовж короткого терміну, а тому він не може бути звільнений від кримінальної відповідальності у зв’язку з передачею на поруки трудовому колективу. Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, чоловіка було прийнято на роботу до ОСББ з 04.11.2019 на посаду робітника з комплексного обслуговування й ремонту будинку. Таким чином, він є членом трудового колективу ОСББ. КК не містить обмежень стосовно періоду, протягом якого особа повинна працювати у трудовому колективі для вирішення питання про звільнення її від кримінальної відповідальності.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки