Громади областей, що межують із РФ, можуть отримати більше грошей у бюджет — законопроект

10:48, 4 марта 2021
На думку автора, агресія РФ забирає у цих областях частину фінансових ресурсів, які можна було б вкласти у побудову та ремонт інфраструктури.
Громади областей, що межують із РФ, можуть отримати більше грошей у бюджет — законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Депутат від Слуги Народу Сергій Гривко подав до Верховної Ради законопроект щодо стимулювання соціально-економічного розвитку областей, що межують із Російською Федерацією. Такого ефекту законодавець пропонує досягти за рахунок перерозподілу доходів державного та місцевих бюджетів від ПДФО.

Навіщо це потрібно

У пояснювальній записці автор законопроекту зазначає, що з початком збройної агресії області, які межують із Російською Федерацією, були вимушені скоротити перелік пріоритетів регіонального розвитку з метою концентрації фінансових ресурсів на основних завданнях та нових пріоритетах, обумовлених загрозами з боку країни-сусіда. Тобто, замість розбудови інфраструктури, частину коштів довелося спрямовувати на «оборонку».

Збільшення відсотку ПДФО, який залишається у місцевих бюджетах таких областей, має дозволити збільшити спрямування коштів на вирішення завдань місцевого значення, таких як будівництво, капітальний ремонт, реконструкція об’єктів соціально-культурної сфери і житлово-комунального господарства, виконання інвестиційних проектів, що є необхідним ресурсом для реального самоврядування і розвитку. Тим самим, це стане важливим моментом для підняття національних настроїв населення сусідніх із РФ регіонів.

Як зміниться розподіл ПДФО

Отже, Сергій Гривко пропонує внести зміни до Бюджетного кодексу, якими передбачити, що ПДФО у прикордонних із РФ регіонах буде розподіляти наступним чином:

  • Місцеві бюджети – 80% (проти 60% зараз);
  • Державний бюджет – 5% (проти 25% зараз);
  • Обласні бюджети – 15% (без змін).

Законопроект передбачає, що такий розподіл надходжень від ПДФО має запрацювати з 2023 року. Проте вже зараз постає питання – за рахунок чого компенсувати зменшення уп’ятеро надходження Держбюджету від ПДФО з цих областей? На це питання депутат не відповідає.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, про іншу пропозицію передати більшу долю ПДФО громадам – всіх областей, але не лише прикордонних.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси