ПАРЄ визначився з кандидатами від України до Європейського комітету з запобігання катувань, список

13:55, 23 июня 2021
Стало відомо, хто претендує від України до Європейського комітету з запобігання катувань.
ПАРЄ визначився з кандидатами від України до Європейського комітету з запобігання катувань, список
Джерело фото: rbk.ru
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Підкомітет по правах людини ПАРЄ щойно затвердив свою преференцію по кандидатах від України до Європейського комітету з запобігання катувань. Про це повідомила народний депутат від «Слуги народу» Марія Мезенцева.

«Кризова ситуація, спричинена пандемією, моментально виявляє слабкі місця в усіх сферах суспільного життя, починаючи з організації охорони громадського здоров’я. А коли йдеться про людей у місцях несвободи, то тут ситуація за визначенням буде ще гострішою.

 Отже, комітет так розподілив преференцію:

  1. Ягунов Дмитро
  2. Човган Вадим
  3. Хендель Наталія

Наразі представником від України є шанований юрист-міжнародник Микола Гнатовський, який двічі обирався Президентом Комітету, і це велика честь для нашої держави. Його мандат сплине 19 грудня 2021 року, і наша держава повинна бути представлена не менш гідним кандидатом.

Враховуючи, що члени Комітету відбираються із числа осіб, які мають високі моральні якості, визнаний авторитет у галузі прав людини або професійний досвід у питаннях, які охоплюються Європейською конвенцією про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню, наше Міністерство юстиції 26 жовтня 2020 року оголосило конкурс на обрання трьох кандидатів до складу Європейського комітету з запобігання катуванням. Кандидати повинні були заповнити аплікаційну форму і мотиваційний лист однією з мов Ради Європи, а також додаткову інформацію та документи стосовно знання однієї з мов Ради Європи, освіти, досвіду роботи, професійного рівня і репутації, наукових досліджень. Також окремо Міністерство зробило примітку щодо того, що з метою дотримання вимоги ПАРЄ щодо обов’язкової номінації як мінімум однієї кандидатки, закликаємо жінок активно долучитися до національного відбору.

Персональний склад Комісії затверджено наказом Мін’юста від 20.11.2020 № 3034/7. До комісії увійшли представники Міністерства юстиції, Міністерства закордонних справ, Управління пенітенціарних інспекцій, народні депутати України, омбудсмен України.

Під час першого етапу добору членами Комісії розглянуто подані документи та інформацію на відповідність критеріям, які містять Європейська конвенція про запобігання катуванням, Рекомендація 1323 (1997) та Резолюції 1248 (2001), 1540 (2007), 1808 (2011), 2160 (2017) Парламентської асамблеї Ради Європи щодо кандидатів та процедури їх відбору, серед яких, зокрема:

  • незалежність, неупередженість;
  • високі моральні якості, визнаний авторитет у галузі прав людини чи професійний досвід у питаннях, які охоплюються Конвенцією;
  • готовність виконувати свої функції в Комітеті ефективно;
  • володіння офіційними мовами Ради Європи.

21-22 грудня 2020 року спеціальна комісія по відбору кандидатів завершила співбесіди з кандидатами до складу Європейського комітету з запобігання катуванням. Всього до співбесід було допущено 7 кандидатів. За результатами обговорення узагальнювальних висновків щодо учасників добору та голосування було сформовано список з трьох кандидатів для висунення на членство у згаданому Комітету. Це - Вадим Човган, Дмитро Ягунов та Наталя Хендель.

Човган Вадим Олександрович - у 2012 році закінчив з відзнакою факультет підготовки кадрів для Державної петіенціарної служби України Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. З 2012 по 2015 роки навчався на аспірантурі цього ж університету на кафедрі кримінології та кримінально-виконавчого права. З 2014 до травня 2018 року був докторантом Центру юридичних досліджень ефективності континентальних систем (CEJESCO) Університету м. Реймс (Франція). Працював експертом з кримінально-виконавчого права Харківської правозахисної групи. З початку 2015 року і дотепер працює у Консультативній місії Європейського Союзу в Україні, де він відповідає за консультування української влади щодо стратегічних питань пенітенціарної реформи.

Дмитро Ягунов – український правозахисник, адвокат, член Наукової ради Державної пенітенціарної служби України, національний експерт Ради Європи з питань пробації (проект «Підтримка в’язничної реформи в Україні), міжнародний експерт Ради Європи з питань пробації (проект «Підтримка в’язничної реформи в Україні). Має численні наукові праці з питань прав ув’язнених і методів пробації.

Наталя Хендель – український юрист-міжнародник, науковець, Доцент кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Міжнародного гуманітарного університету. Сферою наукових інтересів є право Ради Європи, Європейська конвенція з прав людини і практика ЄСПЛ, а також питання протидії тортурам та запобігання катуванням.

Всі троє кандидатів заслуговують реалізовувати таку почесну місію, однак лише найкращий представлятиме Україну у Європейському комітеті з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.

Тому чекаємо фінального рішення Комітету Міністрів Ради Європи», - зазначила вона.

 Разом з тим, Вадим Човган зауважив, що один із кандидатів раніше був визнаний недоброчесним.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва