«Дія» діє не для всіх: суди, поліція та штрафи через пред’явлення е-документів

16:46, 25 января 2022
Що вирішували суди, коли поліцейські складають адмінпротокол через відсутність документів, хоча особи надають цифрові версії.
«Дія» діє не для всіх: суди, поліція та штрафи через пред’явлення е-документів
Джерело фото: censor.net
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Раніше «Судово-юридична газета» писала про проблеми, які можуть виникати у користувачів застосунку «Дія». На власному досвіді переконалися, що на касах магазинів можуть не прийняти е-паспорт.

Та, схоже, ситуації повторюються не тільки у супермаркетах. Ми зібрали кілька справ, де поліцейські фактично не сприймали цифрові документи як офіційний документ.

Порушення постанови Кабміну шляхом перебування без паспорта на вулицях

Постановою Кабміну № 1236 передбачено, що у «зеленій зоні» забороняється перебування на вулиці без документів, які посвідчують особу.

У справі № 335/11781/21 йдеться, що чоловік перебував на вулиці без паспорта. У судовому засіданні вину у вчиненні інкримінованого правопорушення він не визнав.

Суду пояснив, що, дійсно, був зупинений співробітниками поліції для перевірки документів, які посвідчують особу. На їхню вимогу надав е-паспорт, якій міститься у мобільному застосунку «Дія», однак поліцейські все одно склали адмінпротокол.

Та суд суд дійшов висновків, що в діях ОСОБА_1 відсутній склад адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 44-3 КУпАП. Адже, відповідно до ч. 1 ст. 14-1 Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»  е-паспорт і е-паспорт для виїзду за кордон використовуються на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства.

Дещо схожа ситуація сталася у справі № 125/1830/21. У документі йдеться, що продавчиня перебувала в магазині та не мала при собі документів, які посвідчують особу.

У судовому засіданні жінка вину у вчиненні адміністративного правопорушення не визнала. Зазначила, що у вказаний у протоколі час вона виконувала функції продавця магазину, правил карантину не порушувала, а лише не мала при собі паспорта громадянина України у паперовій формі.

«Пояснила також, що на вимогу поліцейського пред`явити паспорт вона пред`явила електронний паспорт громадянина України для виїзду за кордон в додатку «Дія», що продемонструвала у судовому засіданні», - йдеться у матеріалах справи.

У самому протоколі вказано, що перебувала не на вулиці, а в приміщенні.

Суд зауважив, що заборони перебування в будь-яких приміщеннях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, без посвідчення про взяття на облік бездомної особи, довідки про звернення за захистом в Україні, постанова Кабміну № 1236 від 09.12.2020 не містить.

Також суд наголосив, що технічна неможливість перевірки цифрового документа не може бути підставою для притягнення особи до адміністративної відповідальності за вказаною статтею.

Провадження у справі було закрито за відсутністю події адміністративного правопорушення.

Порушення ПДР шляхом непред’явлення посвідчення водія

У справі № 337/3050/21 вказано, що чоловік звернувся до суду з адміністративним позовом до поліції про скасування постанови про притягнення до адміністративної відповідальності.

У цій постанові йдеться про штраф у справі про адміністративне правопорушення, адже чоловік не пред`явив посвідчення водія, страховий поліс обов`язкового страхування наземних транспортних засобів, чим порушив п. 2.4.а  Правил дорожнього руху.

У позовній заяві він зазначає, що на вимогу поліцейського пред`явив водійське посвідчення, яке зафіксоване у електронному сервісі «Дія». Після чого звернувся за правовою допомогою до адвоката, який виїхав на місце складання постанови, але поліцейський не відреагував на цей факт.

Суд дійшов висновку, що позивач дотримався ПДР, а саме на вимогу поліцейського пред`явити для перевірки посвідчення водія ним у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України № 956 від 23 жовтня 2019 року пред`явлено на смартфоні Е-посвідчення водія.

Суд скасував постанову про накладання штрафу, тож позовні вимоги задовольнив частково.

Раніше «Судово-юридична газета» з’ясовувала силу цифрових паспортів, коли це стосується самої влади. От, наприклад, чи пропустять до будівлі Кабінету Міністрів, якщо пред’явити паспорт у «Дії»?

Управління державної охорони пояснило, що для валідування паспортів потрібне спеціальне обладнання. Проте не всі установи ще його закупили.

Керівник із розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трасформації Мстислав Банік говорив, що для перевірки документів потрібен лише застосунок та мобільний телефон.

Водночас розробляється механізм, за яким юридичні особи зможуть авторизуватися через службовий вхід, тож спеціальне обладнання втратить свою необхідність

Але поки що це все недоступно. А коли буде – Банік не сказав.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду