«Дія» діє не для всіх: що робити, якщо у магазині відмовляються приймати е-документи

16:50, 2 ноября 2021
Чи можна у всіх супермаркетах та магазинах пред’являти цифровий паспорт.
«Дія» діє не для всіх: що робити, якщо у магазині відмовляються приймати е-документи
Джерело фото: Дія
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У березні парламент ухвалив закон, який прирівнює електронні паспорти до паперових. А вже у квітні його підписав Зеленський. З 23 серпня закон набув чинності – і цифрові паспорти стали мати майже однакову юридичну силу з тепер паспортами-книжечками або ID-картками.

Виникають логічні запитання, як підтверджувати оригінальність цифрових паспортів у магазинах? Чи можуть на касі супермаркету, який не є партнером «Дії», відмовити у продажі товарів «18+», якщо пред’явити е-паспорт?

Як перевірити цифрові документи

Цифровий паспорт запроваджуються за принципом people-to-people. Тобто кожен, у кого є Дія, може перевірити його дійсність. Для цього необхідно у застосунку «Дія» відкрити зчитувач. Його іконка розташована у правому верхньому кутку  додатка.

Далі у вас відкриється камера, ви наводите її на згенерований QR-код. Щоб отримати цей код, потрібно натиснути на документ. Паспорт перевіриться автоматично, а застосунок сповістить про результат. Тобто для перевірки достатньо всього мати смартфон.

Також можна перевірити цифрові документи за допомогою пристроїв для сканування, там також все працює через QR- чи штрих-коди.

Стосовно цих пристроїв-сканерів, то тут є проблемка. Ще на етапі подання законопроєкту про цифрові документи Головне юридичне управління дало цікаве зауваження. Воно стосується встановлення нового обов’язку юридичних та фізичних осіб забезпечити перевірку «е-паспорта» і «е-паспорта для виїзду за кордон». Очевидно, це відбуватиметься шляхом закупівлі відповідного обладнання.

«При цьому законопроектом не передбачено жодного відшкодування з Державного бюджету України, зокрема закупівлі відповідного обладнання», - зазначено у зауваженнях.

Що ми маємо: у той час, коли Верховна Рада та Президент ухвалюють закон про зрівняння модних цифрових документів та паперових аналогів, немає алгоритму реалізації цього рішення. Тобто юридичні та фізичні особи мають закупити обладнання, проте якщо вони цього не зроблять – ніякої відповідальності не передбачено. Та й навіщо купувати за свій рахунок обладнання, коли можна обійтися без нього? Хоч тут варто зауважити, що і без спеціальної техніки можна перевірити достовірність, коли є смартфон.

Розгадай загадку від Жака Фреско: чи приймуть твої документи на касі

Припустимо, людина вже користується е-документами у «Дії» та пред’являє цифрові документи. А що робити у випадку, коли магазин відмовляється продавати товари «18+». Пояснюють, що немає сканера? 

Почнімо з того, що лише 16 супермаркетів приймають «Дію». Проте у списку відсутні деякі великі мережі, наприклад «Novus» чи «Екомаркет». Тобто вони ще не приєдналися до списку партнерів. Але тут виходить дещо дивне: якщо е-паспорт приймають партнери, то що робити із законом, який вже прирівняв паперові аналоги із цифровими документами.

Йдеться про те, що згідно з законом про електронні документи паспорт громадянина України та закордонний можуть відображатися у формі е-паспорта, е-паспорта для виїзду за кордон.

«Судово-юридична газета» надіслала запит до супермаркету «Novus», який не є партнером, та отримала таку відповідь щодо можливості використання цифрового паспорта:

 «У випадку необхідності підтвердження досягнення 18-річного віку Клієнтом, який купує пиво (крім безалкогольного), алкогольні, слабоалкогольні напої, вина столові, тютюнові вироби, електронні сигарети, рідини, що використовуються в електронних сигаретах, пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, Клієнт може пред’явити паспорт громадянина України або е-паспорт, що підтверджує його вік».

Стосовно проблеми, як буде реалізовуватися перевірка достовірності цифрового паспорта, надано таку відповідь: «Ми не маємо такої інформації. Ви можете дізнатися її у конкретному магазині, звернувшись до продавця чи адміністратора».

Також ми звернулися у службу підтримки «Дії» та запитали у менеджера, чи порушується закон, якщо магазин відмовляється приймати е-паспорт та пояснює це відсутністю сканерів для зчитування.

Менеджер Богдан відповів, що е-документи в Дії повністю аналогічні паперовим оригіналам, їх юридична сила визначена Законом України про цифрові документи.

Також було порекомендовано у випадку, коли відмовляються приймати е-паспорт, кликати адміністратора і повідомляти, що так порушують закон.

А на питання, що робити, коли магазин аргументує свою відмову відсутністю сканерів для перевірки достовірності, надав таку відповідь:

«Ці питання краще вирішувати безпосередньо на місці з керівництвом закладу. Ви пред'являєте документ, там вказана вся інформація. Якщо вони не можуть її зчитати - це їхня проблема».

Де ще можна пред’являти цифрові документи

Побачити повний список наявних партнерів можна за допомогою чат-ботів у Telegram, Viber, Messenger. Для цього потрібно зайти у чат, зі списку дій обрати кнопку «Де приймають Дію»?»

Отже, Дію приймають:

  • магазини та супермаркети;
  • фінансові установи (наприклад, такі банки, як Приватбанк, Monobank, Альфа-Банк та інші);
  • поштові компанії (серед них Нова пошта, Укрпошта);
  • наземні перевізники (наприклад, Укрзалізниця), готелі та хостели, автосалони, туристичні компанії, авіаперевізники та аеропорти на внутрішні рейси (МАУ, Sky Up, Міжнародний аеропорт «Бориспіль» та інші);
  • ЦНАПи, державні установи, Управління соціальної політики, Управління соціального захисту та суди (раніше ми писали про те, як суди приймають Дію).

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва