«Дія» діє не для всіх: чи дозволений допуск до органів держвлади за пред’явленням е-паспорта

08:25, 14 декабря 2021
Можливість використання цифрових документів для пропуску у Верховну Раду чи Верховний Суд: відповідь Управління державної охорони.
«Дія» діє не для всіх: чи дозволений допуск до органів держвлади за пред’явленням е-паспорта
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Судово-юридична газета» продовжує з’ясовувати, яка сила цифрового паспорта у застосунку «Дія». Раніше ми вже писали про пред’явлення паспортів на касах у магазині. Але можна говорити не лише про те, що е-документи відмовляються брати до уваги у супермаркеті. Чи пропустять нас із паспортом у смартфоні, наприклад, до Верховного Суду?

Такі установи, як Верховна Рада, Кабінет Міністрів, Конституційний Суд України, Верховний Суд, охороняються Управлінням державної охорони України. Про це сказано у статті 4 Закону «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб».

На наш запит стосовно пропуску до цих установ за використання цифрових документів, УДО відповіло, що це можливо тільки у Верховній Раді та Кабінеті Міністрів.

Це пояснюється тим, що не всі об'єкти охорони в даний час забезпечені пристроями для зчитування інформації з е-паспортів. Бо вiдповiдно до пункту 4 статті 15 Закону № 160/98-ВР державна охорона здійснюється шляхом оснащення об'єктів технiчними засобами охорони за рахунок коштів юридичних осіб, в користуванні яких ці об'єкти перебувають.

Згідно з пунктом 9 Порядку формування та перевірки е-паспорта i е-паспорта для виїзду за кордон, їх електронних копій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів, передбачено, що перевірка е-паспорта з використанням QR-коду у режимі реального часу є обов'язковою умовою їх використання особою для отримання адміністративних та інших послуг, у будь-яких інших випадках, передбачених законодавством.

У цій же Постанові йдеться, що перевірка е-паспорта, е-паспорта для виїзду за кордон здійснюється за допомогою електронних пристроїв шляхом зчитування або введення унікального електронного ідентифікатора, який забезпечує отримання даних з Реєстру інформаційними ресурсами єдиної інформаційної системи МВС на запит Порталу «Дія».

Водночас раніше міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявляв: «Представники закладів мають не просто запитувати про наявність сертифіката чи перевіряти їх візуальну наявність на вході закладу, а повинні зчитувати смартфоном QR-код COVID-сертифіката. Для зчитування не потрібно додаткових додатків чи засобів. Достатньо своїм додатком “Дія” зчитати QR-код. Після зчитування на смартфоні перевіряючого відображається статус COVID-сертифіката. Чинний чи не чинний».

Виходить, що бізнес сканувати через застосунок може, а працівники УДО – ні. Тому як відбувається процес перевірки – все ще відкрите запитання.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про те, як суди приймають «Дія».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagramщоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області