Чому МОН не визнає результати виборів президента Києво-Могилянської академії

08:40, 3 февраля 2022
У МОН не визнають результати п’ятих за ліком виборів президента Києво-Могилянської академії і готуються оголосити шості.
Чому МОН не визнає результати виборів президента Києво-Могилянської академії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

27 січня відбувся другий тур загалом п’ятих за ліком з 2019 року виборів президента у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА).

Претендентів на посаду президента було двоє: Олександра Гуменна (декан факультету економічних наук, Гарант PhD-програми «Менеджмент»,  доцент кафедри маркетингу та управління бізнесом, факультет економічних наук НаУКМА, виконує обов’язки президента) та Сергій Квіт (доктор філологічних наук, професор, другий президент НаУКМА (2007-2014), голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти).

Президентом обрали Сергія Квіта. За результатами ІІ туру виборів Квіт набрав 235 голосів (52,80%), Гуменна – 191 голос (42,92%). Проти всіх – 18 голосів (4,04%). Зіпсовано – 1 бюлетень. Всього на вибори прийшло 75,04% тих, хто міг голосувати.

При цьому на самих виборах стався цікавий інцидент: одну скриньку з бюлетенями вкрали, іншу облили фарбою. Викрадену скриньку знайшли, бюлетені з неї визнали дійсними.

Однак Міністерство освіти і науки України (МОН) на чолі з міністром Сергієм Шкарлетом, дізнавшись про цей інцидент результати виборів не визнало.

«Визнати вибори, які відбувалися не у відповідності з процедурою, міністерство не може. Всі ці порушення викладені спостерігачем, який від МОН був у закладі вищої освіти і спостерігав за цими виборами. Там була залучена поліція, ми запросили і записи з камер відеоспостереження, де чітко було видно, що є ознаки того, що виборча скринька залишала виборчу дільницю майже на годину. Потім дуже дивно, коли хтось знайшов цю скриньку чи на сусідній вулиці, чи на будівельному майданчику. Скринька була розбита, чи ту вони повернули, чи іншу, багато питань можна задавати. Тому як міністр, як колишній ректор, я точно не визнаю ці вибори. Більш того, буде наказ про проведення повторних виборів. Хай обирає колектив (НаУКМА — ред.), але чесно, прозоро, без порушення процедури, без вкрадених скриньок, без залитих фарбою, без пошкоджених скриньок, без суб’єктивної думки окремих членів виборчої комісії, що виборчий процес дійсно відбувався відповідно до методичних рекомендацій. Буде процес виборів проведений, буде обраний (президент вишу — ред.) колективом легітимно, відповідно до процедури, ми підпишемо контракт з будь-ким», - сказав Шкарлет у коментарі журналістам «Укрінформу».

У відповідь у соціальних мережах прихильники Квіта вже обіцяють провести акції протесту.

Водночас протистояння Квіта і Шкарлета не є чимось новим.

У вересні 2020 року комітет з етики НАЗЯВО, яке очолює Квіт, підтвердив наявність у роботах тоді ще виконуючого обов’язки міністра Шкарлета плагіату.

Однак вже у квітні 2021 року вже міністр Сергій Шкарлет виграв суд проти НАЗЯВО. Окружний адміністративний суд міста Києва визнав протиправними дії комітету з питань етики НАЗЯВО щодо перевірки наукових праць міністра.

13 жовтня постановою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду скасовано рішення про затвердження складу НАЗЯВО. Зокрема Суд визнав незаконним рішення Конкурсної комісії з відбору членів НАЗЯВО, яке було ухвалене 5 грудня 2018 року, та скасував його. Крім того, протиправним було визнано розпорядження Кабінету Міністрів України про затвердження відповідного складу разом із головою Сергієм Квітом. Відповідно, орган, який розробляє положення про акредитацію освітніх програм; проводить  акредитацію освітніх програм, розробляє вимоги до рівня наукової кваліфікації осіб, які здобувають наукові ступені тощо, виявився неповноважним.

2 листопада Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти» (№ 6197), яким передбачено можливість МОН призначити тимчасовий склад НАЗЯВО без проведення конкурсу.

Нарешті на початку січня Квіта рішенням Кабінету Міністрів знову призначили керівником НАЗЯВО.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду