Чи отримають студенти дипломи: МОН вирішило долю органу, відповідального за акредитації вишів

14:31, 2 декабря 2021
Внаслідок рішення Верховного Суду існує ризик невидачі дипломів магістрам, які будуть випускатися із закладів вищої освіти в грудні і січні.
Чи отримають студенти дипломи: МОН вирішило долю органу, відповідального за акредитації вишів
Джерело фото: estrategiaynegocios.net
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство освіти і науки (МОН) пропонує Кабінету Міністрів України затвердити без конкурсу тимчасовий склад Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО). При цьому більшість колишніх його членів збережуть свої місця. Про це йдеться у проекті про затвердження тимчасового складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

13 жовтня постановою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду скасовано рішення про затвердження складу НАЗЯВО. Зокрема Суд визнав незаконним рішення Конкурсної комісії з відбору членів НАЗЯВО, яке було ухвалене 5 грудня 2018 року, та скасував його. Крім того, протиправним було визнано розпорядження Кабінету Міністрів України про затвердження відповідного складу. Відповідно, орган, який розробляє положення про акредитацію освітніх програм; проводить  акредитацію освітніх програм, розробляє вимоги до рівня наукової кваліфікації осіб, які здобувають наукові ступені тощо, виявився неповноважним.

У свою чергу голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак відзначив, що НАЗЯВО не може зараз приймати рішення, однак це не ставить під загрозу раніше видані дипломи студентам та акредитації вишам, однак «це ставить під певний ризик видачу дипломів магістрам, які будуть випускатися із закладів вищої освіти в грудні і січні, та набір іноземних студентів, бо набір таких студентів за неакредитованими спеціальностями заборонений».

2 листопада Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти» (№ 6197), яким передбачено можливість МОН призначити тимчасовий склад НАЗЯВО без проведення конкурсу.

Відповідно у проекті пропонується затвердити новий склад. При цьому більшість членів зберегли свої місця у НАЗЯВО, серед них і голова та колишній міністр освіти і науки Сергій Квіт.

Раніше «Судово-юридична газета» аналізувала деталі законопроекту про функціонування НАЗЯВО.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва