Про кадровий дефіцит говорити вже запізно, йдеться про катастрофічне становище: Богдан Львов

19:51, 27 ноября 2020
Якщо законопроект 3711 і приймуть до кінця року, то ВККСУ все одно запрацює не раніше травня.
Про кадровий дефіцит говорити вже запізно, йдеться про катастрофічне становище: Богдан Львов
Источник фото: facebook.com/supremecourt.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Актуальним і головним питанням для подолання кадрової кризи є відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. І навіть якщо законодавцю вдасться прийняти відповідний закон ще до кінця 2020 року, то запрацювати ВККСУ зможе не раніше травня наступного року. На цьому наголосив голова КГС ВС Богдан Львов на ІХ Щорічному судовому форумі: «Вектор розвитку 2020», передає пресцентр Верховного Суду.

У межах обговорення теми щодо можливості подолання кадрового дефіциту в судовій системі Богдан Львов зазначив: «Про кадровий дефіцит говорити вже запізно. Йдеться про катастрофічне становище з кадрами. Коли ми кажемо, що в країні не вистачає третини суддів, ми беремо статистичні дані щодо чисельності суддів, затверджені Вищою радою правосуддя у 2015 році. Проте на той момент у судах вже не вистачало кадрів, і коли йшлося про затвердження штатної чисельності суду у кількості 50 чи 90 осіб, виходили з того, що немає різниці, оскільки в наявності було лише 30 і виключно з метою полегшення фінансування зупинялися на цифрах 50–60. І, відповідно, із цих цифр ми виходимо й зараз, коли кажемо про нестачу третини суддів або 2 тисяч. А насправді потрібно оперувати цифрами за 2013 рік, коли кількість суддів відповідала завантаженості. Для порівняння, у Харківському апеляційному суді штатна чисельність на 2013 рік – 94 особи. Зараз у ньому працює 16 суддів. Нестача становить 87 відсотків».

Також Богдан Львов звернув увагу, що у своєму Висновку щодо законопроєкту № 3711 (про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування) Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія) зазначила про забезпечення функціонування ВККСУ як невідкладний крок для збереження стабільності в судовій системі.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що важливо заповнити вакантні посади у судах, а не перевіряти суддів, які залишилися, наголосив Богдан Львов. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси