Робоча група погодила схему окружних судів ще для п’яти областей

16:34, 9 июня 2021
Схему новоутворених судів погодили для Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Черкаської та Чернівецької областей.
Робоча група погодила схему окружних судів ще для п’яти областей
Джерело фото: rsu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

7 червня робоча група при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики, яка займається змінами мережі загальних місцевих судів в областях у зв'язку зі зміною адміністративно-територіального устрою у розрізі районів, погодила схему новоутворених судів для п’яти областей: Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Черкаської та Чернівецької.

Нагадаємо, що робочу групу очолює народний депутат України, член Комітету Павло Павліш.

Першими на розгляд групи свою схему представили представники Чернівецької області. Доповідала з окресленого питання член Ради суддів України, суддя Шевченківського районного суду міста Чернівці Вікторія Чебан.

На початку виступу вона зазначила, що схема окружних судів узгоджена з головою Чернівецького апеляційного суду та місцевим територіальним управлінням ДСА України з урахуванням наявної матеріально-технічної бази, навантаження на суди і суддів та шляхів сполучення між населеними пунктами області. Відповідно до нового територіально-адміністративного устрою у Чернівецькій області створено три райони, але, зі слів Вікторії Чебан, робоча група відійшла від чітко визначеного територіального устрою і пропонує створити шість окружних судів.

«В першу чергу ми виходили зі зручності для громадян, врахували нашу гірську місцевість, наявність приміщень і можливості сполучення», - зазначила Вікторія Чебан.

Пропозиції зі створення шести окружних судів в області підтримав і народний депутат України Валерій Божик, який обирався по одному з територіальних виборчих округів Буковини.

«У нас територіально є три райони: Чернівецький, Вижницький та Дністровський. І хоча поділ на суди не чітко вписується в нинішній адміністративно-територіальний устрій, але цей варіант поділу є оптимальним», - інформував членів робочої групи Валерій Божик.

Відтак, відповідно до районного поділу, у Вижницькому районі буде один окружний суд на два колишніх райони - Путильський і Вижницький. Кельменецький, Новодністровський і Сокирянський суди пропонується об’єднати на базі Сокирянського суду – це Дністровський район.

 

У Чернівецькому районі планується створити три окружних суди та окружний суд у місті Чернівці. Колишні Хотинський, Герцаївський та Новоселицький суди об’єднуються на базі Новоселицького суду, Глибоцький зі Сторожинецьким (нове приміщення), Заставнівський з Кіцманським та окремо окружний суд міста Чернівці.

У Тернопільській області замість 17 місцевих загальних судів пропонується утворити чотири суди на три новостворених райони – Тернопільський, Чортківський і Кременецький.

До Бережанського окружного суду увійдуть Козівський, Підгаєцький, Зборівський суди в межах Тернопільського району. До Кременецького району і, відповідно, окружного суду увійдуть Лановецький та Шумський суди. Тернопільський окружний суд охоплюватиме суди з колишніх Збаразького, Підволочиського, Теребовлянського районів. Чортківський окружний суд включатиме суди з Борщівського, Бучацького, Гусятинського, Заліщицького і Монастирецького районів.

Схему окружних судів робочій групі представила тимчасова виконувачка обов’язків начальника територіального управління в Тернопільській області Оксана Вільчанська.

Схему окружних судів Харківської області представила заступник начальника ТУ ДСА України Валентина Черняк.

За новим адміністративно-територіальним устроєм Харківська область поділена на сім районів і саме цим, зі слів заступниці, керувалися при визначені нових судів. Попри традиційні фактори, такі як розташування правоохоронних органів, наявність відповідної інфраструктури, з метою вирівнювання навантаження на суддів, враховувалось і чисельність суддів за нормативами навантаження станом на 01 березня 2021 року, інформація про що розміщена на сайті Ради суддів України. За результатами проведеного аналізу, замість 37 місцевих загальних судів області пропонується утворити 14 окружних судів, округи яких також збігатимуться з округами органів прокуратури.

Відтак, на Харківщині планується створити вісім окружних районних судів: Дергачівський, Богодухівський, Красноградський, Лозівський, Ізюмський, Куп’янський, Чугуївський, Харківський та шість районних судів у самому місті Харкові (замість дев’яти).

Хмельницька область у майбутньому матиме вісім окружних судів на три райони відповідно до нового адміністративно-територіального устрою, за яким в області створено Хмельницький, Шепетівський та Кам’янець-Подільський райони. Про це на засіданні робочої групи повідомила голова Хмельницького апеляційного суду Тетяна Спірідонова.

Зі її слів необхідність створення восьми судів викликана географічним розташуванням області, складною логістикою і відсутністю доріг. Тетяна Спірідонова також зазначила, що для області великою проблемою є відсутність належних приміщень, у яких можна розташувати окружні суди і саме цим, до прикладу, зумовлено утворення двох окружних судів у Кам’янець-Подільському районі, власне Кам’янець-Подільський окружний суд та Дунаєвецький окружний суд.

Керівник робочої групи, народний депутат України Павло Павліш з огляду на таку ситуацію зауважив, що така пропозиція потребує доопрацювання і тут в комплексі потрібно розглядати питання як про реконструкцію судів, так і будівництво доріг.

Щодо Черкаської області, яку представляли голова Черкаського апеляційного суду Юрій Сіренко та начальник ТУ ДСА України Євген Пристрома, то на чотири райони Черкаської області – Звенигородський, Золотоніський, Уманський і Черкаський, пропонується утворити шість окружних судів.

Знову ж, під час засідання було озвучено пропозицію створити в Уманському районі власне Уманський окружний суд з територіальними громадами навколо міста і Монастирищенський окружний суд, до якого б увійшли суди Христинівського, Маньківського та Жашківського районів. Подібне дрібнення, за словами учасників обговорення, викликано відсутністю зручного сполучення між колишніми райцентрами.

Як зазначив у підсумку обговорення Голова Ради суддів України Богдан Моніч, ті схеми окружних судів в регіонах, які викликають запитання, будуть доопрацьовуватися в робочій групі з урахуванням забезпечення доступу громадян до правосуддя й розвитку інфраструктурної мережі та об’єктів.

«Вже зараз, на основі зібраних матеріалів, робоча група починає детальний аналіз пропозицій з областей, а вони надавалися безпосередньо представниками місцевих органів судової влади, тому ми їм довіряємо, з тим, щоб врахувати всі аспекти майбутньої мережі судів регіонів, адже затверджуватись вони будуть не на рік і не на два, а на майбутнє», - підсумував Богдан Моніч.

Раніше ми писали, що Робоча група погодила зміни схеми місцевих судів Дніпропетровської, Запорізької, Івано-Франківської та Житомирської областей.

Крім того, 31 травня, робоча група при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики, яка займається змінами мережі загальних місцевих судів в областях у зв'язку зі зміною адміністративно-територіального устрою у розрізі районів, погодила схему новоутворених судів для п’яти областей: Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Рівненської та Сумської.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва