Робоча група погодила схему новоутворених судів для п’яти областей

15:28, 1 июня 2021
Голова РСУ Богдан Моніч зазначив, що у процесі підготовки створення нових мереж окружних судів у регіонах, робоча група має максимально враховувати пропозиції з регіонів.
Робоча група погодила схему новоутворених судів для п’яти областей
Джерело фото: rsu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У понеділок, 31 травня, робоча група при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики, яка займається змінами мережі загальних місцевих судів в областях у зв'язку зі зміною адміністративно-територіального устрою у розрізі районів, погодила схему новоутворених судів для п’яти областей: Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Рівненської та Сумської.

Робочу групу очолює народний депутат України, член Комітету Павло Павліш.

До її складу входять представники органів та установ виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прокуратури, Національної поліції, пенітенціарних установ, територіальних управлінь ДСА України та голови апеляційних судів з кожного регіону, які у повному обсязі обізнані про особливості нового адміністративно-територіального устрою районів конкретної області.

Першими свою схему представили відповідальні особи Кіровоградської області. Голова Кропивницького апеляційного суду Валерій Драний зазначив, що погодженню нової схеми окружних судів регіону передували численні обговорення як з головами місцевих судів, керівництвом територіального управління ДСА України, так і з очільниками області та районів.

«Наша область за новим поділом поділена на чотири райони: Новоукраїнський, Олександрійський, Голованівський і Кіровоградський. Саме на це ми орієнтувалися при визначені окружних судів, межі яких збігатимуться з межами районів. Єдине, що ми залишили на додаткове доопрацювання, це розташування Новоукраїнського окружного суду. Допоки ми схиляємося до того, щоб він розташовувався у приміщенні Маловисківського районного суду, оскільки зараз будівля суду у процесі добудови. По її завершенню приміщення буде значно більшим, просторішим, ошатнішим і відповідатиме усім вимогам будівельних норм, включно із доступністю для маломобільних груп населення», - зазначив голова Кропивницького апеляційного суду Валерій Драний.

Він підсумував, що за новою схемою у Кіровоградській області передбачається створення шести окружних судів замість 21, що працюють сьогодні.

Схему судів Львівської області членам робочої групи представив начальник ТУ ДСА України Віктор Дейнека. Він зазначив, що за основу було взято попередню схему утворення окружних судів, яка суттєво не відрізняється від нинішнього територіально-адміністративного устрою. Відтак, в області буде створено вісім районних окружних судів, три з яких у місті Львові.

Полтавську область представив начальник місцевого ТУ ДСА України Віталій Федько. З 31 місцевого загального суду після реорганізації в області залишиться 10 окружних районних судів.

«Відповідно до нового поділу в Полтавській області утворено чотири райони і до об’єднання ми пропонуємо практично 2/3 усіх судів області. Зокрема, Полтавський район об’єднає всі суди міста Полтави та району. За штатною чисельністю – це 47 суддів. Ми маємо велику надію, що цей окружний суд буде розташований в приміщенні колишнього Кадетського корпусу, який зараз на реконструкції, і представляє собою історичну та архітектурну перлину Полтави площею 13 тисяч метрів квадратних. Якщо ми спільними зусиллями відновимо цю споруду, то це буде найкращий суд України», - сказав Віталій Олександрович.

Голова Рівненського апеляційного суду Олег Полюхович проінформував членів робочої групи, що в області на чотири райони, буде утворено шість окружних судів. З них три діятимуть у новоутвореному Рівненському районі, один суд в місті Рівне, Костопільський та Здолбунівський окружні суди. «Це зумовлено тим, що новий Рівненський район виявився дуже великим як за територією, так і за населенням майже в 700 тисяч. Тому ми просимо підтримати нас саме у такій пропозиції», - підкреслив голова Рівненського апеляційного суду Олег Полюхович.

Також були взяті до уваги і пропозиції представників Сумської області. Відповідно до нового адміністративно-територіального устрою в Сумській області пропонується утворити шість окружних судів: Конотопський окружний суд, у складі якого об’єднуються: Конотопський міськрайонний, Буринський районний, Кролевецький та Путивльський районні суди; Роменський окружний суд у складі: Роменський міськрайонний, Липоводолинський районний та Недригайлівський районний суди; Охтирський окружний суд у складі : Охтирський міськрайонний, Великописарівський районний та Тростянецький районний суди; Шосткинський окружний суд у складі: Шосткинський міськрайонний, Глухівський міськрайонний, Середино-Будський районний та Ямпільський районний суди; Сумський окружний суд у складі: Сумський районний, Білопільський районний, Краснопільський районний та Лебединський районний суди; Окружний суд м. Суми у складі: Зарічний районний м.Суми та Ковпаківський районний  суд м.Суми.

Підсумовуючи результати обговорення і реагуючи на інформацію представників областей, Голова Ради суддів України Богдан Моніч зазначив, що у процесі підготовки створення нових мереж окружних судів у регіонах, робоча група має максимально враховувати пропозиції з регіонів.

«Якщо ми на початку роботи групи заявили, що пропозиції судової гілки влади будуть враховуватися, то нам потрібно до них прислухатися. І нам не треба тиснути на місцевих очільників судової влади щодо зменшення кількості судів, бо на запитання - чому саме така кількість судів, а не менша, вони чітко відповідають, якщо ми хочемо щоб вся ця система реально запрацювала, то потрібно робити саме так. Тим більше, що у цьому питанні своїми повноваженнями ніхто не зловживає, подаються реальні схеми, які будуть зручними у роботі не тільки для суддів, а й для громадян, які звертатимуться до суду», - наголосив Богдан Моніч.

На наступному засіданні робочої групи свої пропозиції представлять представники Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Черкаської та Чернівецької областей.

Раніше ми писали, що Робоча група погодила зміни схеми місцевих судів Дніпропетровської, Запорізької, Івано-Франківської та Житомирської областей.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки