Право розпоряджатися землею: суд ухвалив рішення всупереч мораторію

17:15, 5 ноября 2018
Донецький апеляційний суд підтвердив право громадянина на обмін земельної ділянки. При вирішенні справи суд керувався рішенням ЄСПЛ.
Право розпоряджатися землею: суд ухвалив рішення всупереч мораторію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Донецький апеляційний суд ухвалив постанову, якою підтвердив право громадянина на розпорядження своєю земельною ділянкою. Суд опирався на травневе рішення Європейського суду з прав людини. Про це повідомляє платформа Opendatabot із посиланням на постанову суду від 12 жовтня.

Постанова суду була ухвалена у справі про обмін земельними ділянками. У повідомленні йдеться, що ухвалене Донецьким апеляційним судом рішення є першим прецедентом, коли український суд підтвердив право на розпорядження землею всупереч діючому мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Зазначається, що суд відмовив прокурору, який звернувся з вимогою визнати обмін землі недійсним.

У постанові вказано, що при вирішенні справи суд опирався на висновки ЄСПЛ у справі «Зеленчук і Цицюра проти України» та ст.14 Конституції України.

Нагадаємо, що, як повідомляла «Судово-юридична газета», в травні цього року Європейський суд з прав людини визнав мораторій на продаж землі в Україні таким, що порушує права людини. ЄСПЛ дійшов висновку, що Україна має вжити відповідних заходів для встановлення справедливого балансу між правами власників сільськогосподарських угідь і загальними інтересами суспільства.

Також ми повідомляли, що в Кабміні дали доручення Міністерству агрополітики та Держгеокадастру до кінця року подати законопроект, який дозволить скасувати мораторій на продаж землі. Раніше земельна реформа була внесена до плану пріоритетних дій Кабінету міністрів України в 2018 році. Ключовим елементом цієї реформи має стати скасування мораторію на продаж землі.

У грудні 2017 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2019 року.

Ще ми писали про те, що депутати Верховної Ради звернулися до Конституційного суду України з проханням перевірити конституційність мораторію на продаж землі. Ініціатором подання виступив член Комітету ВРУ з питань агрополітики Олексій Мушак. Подання підписали 69 народних депутатів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді