Чи може відсутність паперової справи бути підставою для відмови у відновленні виплати пенсії

11:10, 10 ноября 2021
КАС ВС висловився про безпідставність відмови у відновленні виплати пенсії у зв’язку з відсутністю паперової пенсійної справи.
Чи може відсутність паперової справи бути підставою для відмови у відновленні виплати пенсії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відсутність паперової пенсійної справи не є підставою для відмови у відновленні виплати пенсії, оскільки особа не може нести негативних наслідків у зв ’язку з відсутністю її пенсійної справи, а протилежне позбавляє особу права на її відновлення.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув касаційну скаргу Ужгородського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області на постанову Ужгородського міськрайонного суду та постанову Львівського апеляційного адміністративного суду у справі № 308/3 864/17.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ

Позивач з 01.02.2015 перебуває на обліку в Ужгородському ОУПФУ та отримує пенсію, обчислену відповідно до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», а також є внутрішньо переміщеною особою.

При цьому, 25.12.2008 Луганським окружним адміністративним судом винесено постанову у справі No 2а -13285/08, якою зобов’язано управління Пенсійного фонду в м. Стаханові Луганської області зробити перерахунок та виплатити пенсію ОСОБА_1 в розмірі 10 мінімальних пенсій за віком та додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, в розмірі 100% мінімальної пенсії за віком з 22.10.2008 з урахуванням положень частини 3 статті 67 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Представник позивача звернувся із адвокатським запитом до відповідача, в якому просив надати інформацію про те, чи надійшла до них паперова справа ОСОБА_1 та чи буде перерахована йому пенсія з урахуванням судового рішення.

Ужгородське ОУПФУ Закарпатської області повідомило про те, що паперова справа до них не надходила. Зазначено, що м. Стаханів Луганської області входить у Перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, що унеможливлює надіслання повторного запиту в УПФУ в м. Стаханові з приводу направлення пенсійної справи ОСОБА_1. Отже, підстав для пе рерахунку пенсії з урахуванням судового рішення немає.

Суди першої та апеляційної інстанцій, частково задовольняючи позовні вимоги, виходили з того, що зазначена відповідачем підстава для відмови у перерахунку пенсії ОСОБА_1, зокрема ненадходження до Ужгородського ОУПФУ паперової справи позивача, є такою, що не ґрунтується на вимогах закону, оскільки призвела до звуження його законних прав на отримання пенсії згідно з судовим рішенням, яке набрало законної сили та є обов’язковим до виконання на всій території України.

Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а рішення судів попередніх інстанцій – без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Пенсія за віком, за вислугу років та інші її види, що призначаються у зв’язку з трудовою діяльністю, заслужені попередньою працею та є однією з форм соціального захисту. Цим визначається зміст і характер обов’язку держави стосовно тих громадян, які набули право на одержання пенсії.

Перелік підстав припинення виплати пенсії, визначений частиною 1 статті 49 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», є вичерпним та передбачає можливість припинення виплати пенсії з інших підстав лише у випадках, передбачених законом.

Колегія суддів Верховного Суду зазначила, що відсутність паперової пенсійної справи не є підставою для відмови у відновленні виплати пенсії, оскільки позивач не може нести негативних наслідків у зв’язку із відсутністю його пенсійної справи, а протилежне позбавляє його права на її відновлення.

Раніше Судово-юридична газета» писала, які нормативи використовуються при розрахунку субсидії.

Крім того, ми писали, куди звертатись для призначення субсидії: подробиці Мінсоцполітики.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВщоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді