Що загрожує медреформі: роз’яснення МОЗ

14:18, 16 июля 2019
Для подальших змін у медичній сфері український парламент має забезпечити належне фінансування.
Що загрожує медреформі: роз’яснення МОЗ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Два роки тому в Україні почали медичну реформу, яка поки що стосується первинної ланки в медицині, тобто сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів.

Міністерство охорони здоров’я стверджує, що на сьогодні комп’ютеризація первинної ланки перевищила 97 %. Майже всіх лікарів забезпечено цифровою технікою, необхідною для внесення даних до електронної карти пацієнта, де тепер зберігається вся інформація про кожен діагноз та призначення ліків.

Реформа вторинної ланки медицини (кардіологи, гастроентерологи, ЛОРи) ще не почалась. Змінився тільки принцип запису на прийом: тепер до спеціаліста можна потрапити за направленням від сімейного лікаря або ж домовитися індивідуально.

Чекає на свою чергу і реформа третьої ланки медицини — лікування у стаціонарах. Наразі медзаклади, в яких проводяться хірургічні операції, залишаються в колишньому стані. МОЗ має надію, що з 2020 року зміни охоплять всі три рівні медицини.

Наступним етапом мала бути програма «Безкоштовна діагностика», що включає в себе повний пакет найнеобхідніших медичних послуг, яку планували запустити з 1 липня. Проте цього не сталось.

Для продовження медичної реформи парламент має забезпечити належне  фінансування. В Національній службі здоров’я повідомляють, що на реалізацію всієї програми медичних гарантій потрібно виділити 93 млрд гривень.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман на початку року запевняв, що програма «Безкоштовна діагностика» запрацює вчасно, тобто з 1 липня. Про такі ж терміни говорили і в МОЗ ще в грудні 2018 року. Але 14 квітня голова Національної служби здоров'я Олег Петренко заявив, що запустити програму за планом навряд чи вийде через «технічні аспекти». У МОЗ пояснили, що їм потрібно більше часу, зокрема і для підготовки медзакладів.

Поки що в МОЗ розраховують, що в 2020 році почнуться зміни в лікарнях по всій Україні. «Але якщо на етапі реформування первинної ланки перехідний період від старої моделі зайняв півтора року, то в спеціалізованій допомозі це буде два-три роки», — коментує заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, пише РБК-Україна. За його словами, гроші платників податків «підуть» в лікарню за пацієнтом, якому знадобиться медична допомога. «Ви зможете самі вибирати лікарню, і ви виберете ту лікарню, де вам нададуть якісну медичну послугу. Лікарні отримають гроші не за те, що вони існують, а за лікування конкретних пацієнтів», — сказав Ковтонюк.

Нагадаємо, що  «Судово-юридична газета» повідомляла про нові санітарні норми від МОЗ: що українцям треба знати про нові заборони.

Крім того, ми писали, що суд просить зобов’язати МОЗ врегулювати норми харчування дітей з лактозною недостатністю.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки