Більше 14 000 убито і понад 27 000 поранено: глава МЗС розповів про ситуацію на окупованих територіях

19:13, 23 февраля 2021
Україна має намір відновлювати свою територіальну цілісність мирним шляхом.
Більше 14 000 убито і понад 27 000 поранено: глава МЗС розповів про ситуацію на окупованих територіях
Джерело фото: ООН/М.Элиас
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Починаючи з 2014 року, Генеральна Асамблея ООН прийняла сім резолюцій, в яких підтверджується суверенітет і територіальна цілісність України, міститься засудження російської анексії Автономної Республіки Крим і Севастополя, а також заклик до Росії припинити тимчасову окупацію українських територій. Про це повідомив глава українського МЗС Вадим Пристайко на засіданні Генеральної Асамблеї, інформують UN News. 

Він звинуватив міжнародне співтовариство, включаючи ООН у тому, що воно «дозволило одному зі своїх членів захопити території інших членів і повністю ігнорувати основи міжнародного права та системи безпеки, створені 75 років тому».

Міністр підсумував наслідки конфлікту: більше 14 000 чоловік убито і понад 27 000 поранено; майже 2 мільйони жителів Криму і Донбасу були змушені покинути свої будинки; 3,4 мільйона людей потребують гуманітарної допомоги; більше двох мільйонів чоловік схильні до небезпеки підірватися на мінах. За словами Пристайко, на Донбасі зруйнована економіка і зростає загроза довкіллю.

«Окуповані райони стали «територіями страху»: «влада, що окуповує - будь то в Криму або в районах Донбасу - вдається до репресій і систематично здійснює масштабні порушення прав людини і основних свобод», - заявив глава під час виступу.

У числі позитивних кроків глава МЗС України назвав «демократичні, конкурентні і відкриті» президентські вибори, прихильність України до дотримання режиму припинення вогню, продовження дії закону про самоврядування і гуманітарні ініціативи, спрямовані на те, щоб жителі Донбасу мали можливість отримувати соціальні виплати і скористатися держпослугами.

Пристайко повідомив, що Україна має намір провести місцеві вибори на всій території України, в тому числі на сході країни.

«Однак при відсутності безпеки і політичних передумов жителі Донбасу, включаючи тих, хто був змушений залишити свої помешкання, не зможуть зробити свій демократичний вибір», - додав міністр.

Також підкреслив, що навряд чи можна сподіватися на встановлення миру, поки 400-кілометрова ділянка українсько-російського державного кордону залишається «відкритими воротами» для поставок російських озброєнь і військовослужбовців. Цю проблему можна було б вирішити, якби ООН санкціонувала «міжнародну присутність уздовж кордону», зауважив міністр.

Окрім того, зауважив, що «відновлення територіальної цілісності України мирним шляхом є абсолютним пріоритетом для президента Зеленського, що відображає мирні устремління українського народу».

«Україна прагне оживити міжнародні механізми, включаючи« нормандську четвірку» і Тристоронню контактну групу з метою пошуку всебічного і довгострокового вирішення - разом із Росією і партнерами – посередниками», - підсумував міністр.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Генсек ООН зауважив, що більше 130 країн не отримали ні однієї дози вакцини від COVI-19.

Окрім того, ми повідомляли, що вилучення нацистами майна в євреїв Німеччини не було порушенням міжнародного права – ВС США. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду