Організації професійного самоврядування медичних професій, контракти та обов’язкове страхування відповідальності медиків: новації від депутатів

14:30, 8 июля 2020
Метою законопроєкту є закріплення медичного самоврядування задля врегулювання питань, пов’язаних з практикою медицини, фармацевтичною практикою та правами медиків.
Організації професійного самоврядування медичних професій, контракти та обов’язкове страхування відповідальності медиків: новації від депутатів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті Верховної Ради опублікували текст законопроєкту № 2445-д  «Про самоврядування медичних професій в Україні». Авторами є депутати від різних фракцій, зокрема від «Слуги народу»: Юрій Заславський, Михайло Радуцький, Артем Дубнов та інші, «Опозиційної Платформи-За життя» - Михайло Макаренко, позафракційний Олесь Довгий тощо. Метою законопроєкту є закріплення медичного самоврядування задля врегулювання питань, пов’язаних з практикою медицини, фармацевтичною практикою та правами медиків. Ціль законопроєкту, як пишуть автори, – адаптація до світового та європейського законодавства українського законодавства у сфері професійної підтримки медичної спільноти.

Новації

Пропонується внести зміни до «Основи законодавства України про охорону здоров’я», Закони «Про страхування», «Про професійний розвиток працівників», Кодекс Законів про працю в частині:

Проведення державної оцінки медичних технологій буде здійснюватися у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Систему стандартів у сфері охорони здоров'я будуть складати державні соціальні нормативи та стандарти з охорони здоров‘я.

Державні соціальні нормативи у сфері охорони здоров'я встановлюються відповідно до Закону України "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії".

Стандарт з охорони здоров’я - нормативний документ, що встановлює для загального і неодноразового використання правила, настанови або характеристики щодо діяльності чи її результатів, які стосуються охорони здоров’я.

Стандарти з охорони здоров’я застосовуються на добровільній основі, крім випадків, коли обов’язковість їх застосування встановлена актами центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики в сфері охорони здоров’я.

Стандарти з охорони здоров'я розробляються та застосовуються у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я медичних професій.

Організації професійного самоврядування медичних професій, в межах своїх повноважень, здійснюють контроль щодо якості надання медичної та фармацевтичної допомоги та з дотриманням правил професійної етики медичних та фармацевтичних працівників.

З медичними та фармацевтичними працівниками може бути укладено контракт.

Нові методи профілактики, діагностики, лікування, реабілітації та лікарські засоби, що не допущені до застосування в медичній та фармацевтичній практиці, можуть застосовуватись у закладах охорони здоров’я, вимоги до яких встановлюються організаціями професійного самоврядування професій  та затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.

Текст Присяги лікаря України затверджується організаціями професійного самоврядування медичних  професій (а не урядом, як зараз).

Обов’язковим стає страхування цивільно-правової відповідальності представників медичних професій.

Спірні моменти

Тобто більшу владу отримують організації професійного самоврядування професій. При цьому за їх стандартами можна буде випробовувати нові методи профілактики, діагностики, лікування, реабілітації та лікарські засоби, що не допущені до застосування в медичній та фармацевтичній практиці.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що міністр охорони здоров’я Максим Степанов підписав наказ про створення медичної ради при МОЗ

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва