Електронні паспорти будуть використовуватися на рівні зі звичайними: депутати зареєстрували законопроект

15:20, 11 ноября 2020
Українцям хочуть дозволити використання електронних паспортів на постійній основі.
Електронні паспорти будуть використовуватися на рівні зі звичайними: депутати зареєстрували законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань цифрової трансформації повідомив, що в Раді зареєстрований законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» (реєстр. № 4355 від 10.11.2020).

Цей же Комітет і буде розглядати вищезазначений законопроєкт. Авторами його є депутати від різних фракцій, які є членами різних Комітетів.

Законопроєктом передбачається закріпити на рівні закону України визначення таких понять як «е-паспорт» та «е-паспорт для виїзду за кордон», а також можливість використання е-паспортів громадянами України після 2021 року. Чому після 2021 року? Можливість використання громадянами України відображення в електронній формі інформації, що міститься у паспорті громадянина України у формі картки, у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, (е-паспорт та е-паспорт для виїзду за кордон) забезпечується в межах реалізації експериментального проєкту, передбаченого постановою Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2020 р. № 278 «Про реалізацію експериментального проєкту щодо застосування відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у паспорті громадянина України у формі картки, та відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у паспорті громадянина України для виїзду за кордон».

Зазначений експериментальний проєкт є тимчасовим і діє до кінця 2021 року, що унеможливить використання громадянами України е-паспорту та е-паспорту для виїзду за кордон після спливу зазначених термінів.

 Між тим кількість громадян України, які користуються е-паспортами через мобільний додаток Порталу Дія, становить вже близько 5 млн осіб. У законопроєкті мова йде про можливість використання громадянами України відображення в електронній формі інформації, що міститься у паспорті громадянина України у формі картки, у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, а також у інших документах, в яких відображається інформація про реєстраційний номер облікової картки платника податків та/або про зареєстроване місце проживання (е-паспорт та е-паспорт для виїзду за кордон). Е-паспорт - паспорт громадянина України у формі електронного відображення інформації, що міститься у паспорті громадянина України у формі картки, оформленому засобами Реєстру, разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом, штрих-кодом, цифровим кодом), а також інформації про місце проживання (за наявності), що містяться в автоматизованих інформаційних і довідкових системах, реєстрах та банках даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи, органи місцевого самоврядування, крім відцифрованих відбитків пальців рук особи.

Е-паспорт для виїзду за кордон - паспорт громадянина України для виїзду за кордон у формі електронного відображення інформації, що міститься у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, оформленому засобами Реєстру, разом із унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом, штрих-кодом, цифровим кодом), а також інформації про місце проживання та податковий номер (реєстраційний номер облікової картки платників податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків) (за наявності), що містяться в автоматизованих інформаційних і довідкових системах, реєстрах та банках даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи, органи місцевого самоврядування, крім відцифрованих відбитків пальців рук особи.

Е-паспорт, е-паспорт для виїзду за кордон не стануть обов’язковими, а будуть формуватися за бажанням особи, на ім'я якої оформлено паспорт громадянина України або паспорт громадянина України для виїзду за кордон, які оформлені із застосуванням засобів Реєстру, та може пред’являтися на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства.

Е-паспорт, е-паспорт для виїзду за кордон формуються безоплатно.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, зобов’язані забезпечити перевірку е-паспорта, е-паспорта для виїзду за кордон, що пред’являються громадянами України. 

Е-паспорт, е-паспорт для виїзду за кордон не буде використовуватися у випадках:

1) перетинання державного кордону;

2) в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала як податківці відловлюють тих, хто торгує через Інтернет.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки