Коронавірус ледь не зірвав проведення з’їзду приватних виконавців

16:27, 23 ноября 2020
Для визначення місця проведення З’їзду приватних виконавців України довелося скликати екстрене засідання Ради приватних виконавців.
Коронавірус ледь не зірвав проведення з’їзду приватних виконавців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Здавалося б буденний процес організації та проведення звітно-виборчого з’їзду професійної спільноти, у даному разі – приватних виконавців, в умовах пандемії перетворився на нервову справу і напружений квест з пошуку приміщення.

Ще 30 жовтня на засіданні Ради приватних виконавців України відбулася гостра дискусія щодо проведення з’їзду в умовах складної епідеміологічної ситуації в країні та карантинних обмежень з боку уряду, внаслідок якої думки розділилися фактично навпіл, і лише з перевагою в один голос було прийнято рішення проводити його 25 листопада 2020 року. Очевидно, основним аргументом стало те, що перенесення з’їзду на іншу дату створило б проблему, бо ані профільне законодавство, ані Положення та Статут Асоціації приватних виконавців України не передбачають продовження строків повноважень керівництва.

Спочатку було прийнято рішення про проведення З’їзду в приміщенні конференц-залу «Оctober Нall» Міжнародного центру культури і мистецтв Федерації профспілок України (більше відомого як Жовтневий палац). Там на початку жовтня проходив з’їзд приватних виконавців міста Києва, і МЦКМ було не проти знову надати це просторе приміщення.

Проте 11 листопада виходить Постанова Кабміну № 1100, яка серед іншого чітко забороняє проводити масові заходи, в яких беруть участь більше 20 осіб. Також виявилось, що зазначений конференц-зал «Оctober Нall» став непридатним для проведення заходів через відключене опалення. Адміністрація МЦКМ була готова виділити інший зал, крім того, від одного із київських готельних комплексів надійшла пропозиція провести з’їзд у кількох його залах, у яких розсадити делегатів таким способом, щоб їх кількість не перевищувала 20 осіб в одному приміщенні. Втім, інший зал МЦКМ виявився замалим, а проведення заходу відразу у кількох приміщеннях створювало непереборні складнощі щодо дотримання усіх належних процедур.

Як завжди це буває, практична і правова колізія відносно місця проведення відразу викликала напругу і потік взаємних звинувачень у стосунках між керівництвом АПВУ і професійною спільнотою, тим більше, що частина керівництва почала закликати не проводити з'їзд в умовах карантину. У відповідь вони почули, що завдання керівництва АПВУ — не продумувати варіанти для переносу, а знайти шлях, щоб з’їзд таки відбувся до закінчення повноважень і у безпечний спосіб.

«Якби керівництво АПВУ ще на початку пандемії задумалося про проведення чергових виборів, запланованих на листопад, то за цей час можна би було вже зробити інструменти для голосування за допомогою цифрового підпису. Це до прикладу», - озвучив одну з точок зору голова Ради приватних виконавців Києва Віталій Чепурний.

Усі ці питання може вирішувати виключно з’їзд, пропонує заступник голови Ради приватних виконавців Олександр Сивокозов. Крім того, на його думку, в умовах онлайн-проведення немає реальних механізмів забезпечити таємницю голосування.

«Та й хто думав, що може прийти глобальний «триндець» і потрібно перебудовуватися під нові реалії життя», - зауважив він.

Зрештою, Раді приватних виконавців довелося скликати екстрене засідання. З другої спроби вдалося зібрати необхідний кворум. Згідно з Рішенням № 30 від 23.11.2020 року визначено, що З’їзду – бути. Надійшла і «переможна» звістка про те, що вдалося нарешті зайти необхідний за розмірами зал.

«Ми знайшли єдиний варіант, де організатор нам гарантує дотримання вимог Постанови КМУ 1100, ось цей зал, зможе розмістити всіх», - повідомив Олександр Сивокозов.

Нагадаємо, що 25 листопада до порядку денного З’їзду приватних виконавців України включено 11 питань, зокрема, звіт голови Ради приватних виконавців та його заступників про результати діяльності за період 2017-2020 років, а також обрання нового керівництва АПВУ.

На посаду голови Ради приватних виконавців України та його заступників претендують 10 осіб: Юрій Лисенко, Сергій Лисенко, Зорян Маковецький, Ян Маляр, Сергій Ніколаєв, Валерій Притуляк, Олександр Сивокозов, Володимир Скрипник, Анатолій Телявський та Віталій Чепурний.

На посаду Голови та членів Комітету з етики АПВУ подали свої кандидатури 10 осіб: Любов Ільчишин, Сергій Лисенко, Ян Маляр, Анатолій Мелих, Марина Нелюба, Валерій Притуляк, Оксана Русецька, Володимир Скрипник, Любомир Ткачук та Ольга Юхименко.

На З’їзді також буде дообрано члена Ревізійної комісії АПВУ із таких кандидатів: Назара Павлюка, Володимира Скрипника, Олени Суліми.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді